DSK a fost plasat sub supraveghere anti-suicid de catre administratia închisorii Rikers Island dupa efectuarea unui test psihologic, potrivit NBC, care precizeaza ca oficialii americani nu au furnizat alte detalii. Masura presupune verificarea la fiecare sfert de ora a camerei in care e incarcerat seful FMI. El are dreptul sa poarte costum si pantofi fara sireturi. Întrebat care e starea de sanatate a lui DSK, un purtator de cuvant al penitenciarului newyorkez a declarat ca "starea de sănătate a unui detinut este confidenţială". "Regulamentul prevede ca fiecare deţinut sa fie evaluat în funcţie de riscul pe care el si l-ar putea provoca siesi sau celor din jur", a mai precizat acesta.

Strauss-Kahn, in fata justitiei americaneFoto: Reuters
  • DSK va trebui sa demisioneze. Problema e cand si cum o va face

In zilele urmatoare vor avea loc negocieri juridice complexe la FMI, pentru ca institutia serios afectata de gestul presedintelui sau, sa recupereze atata cat se poate la capitolul imagine. Lui DSK i se cere demisia din toate partile, dar a renunta la functie in acest moment ar echivala cu recunoasterea culpei, ceea ce DSK incearca sa evite cat mai mult posibil. "Problema nu este daca, ci cand si cum o va face", scrie si Washington Post.

"El nu este, evident, într-o poziţie buna pentru a mai conduce FMI," a declarat marti si secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner. Nici avocatul lui Clinton in afacerea Monica Lewinsky- Robert Benett- nu ii da foarte mare sanse sa ramana in functie. "Nu mă pot gândi la niciun CEO al vreunei companii din lume care ar putea supravietui in aceasta situatie", a declarat Bennett.

  • Femeia care l-a bagat la puscarie pe seful FMI, mutata la o adresa secreta

Potrivit presei franceze, care citeaza un membru al familiei victimei, Nafissatou Diallo (32 de ani) lucreaza de 13 ani in SUA si este originara din Guineea. Este de religie musulmana si a fost maritate cu un om de afaceri local alaturi de care a venit in SUA in 1998, dar de care a divortat.

Fiica unui comerciant care aparţine grupului etnic Fula (40% din populaţia de circa 10,3 milioane de locuitori) si mama unei fete de 15 ani, Diallo Nafissatou este angajată a lanţului hotelier Sofitel de trei ani, avand o buna reputatie. "La fel ca sora ei, este foarte muncitoare”, spune Mamadou Diallo Cherif, un var al femeii. "Este un bun musulman. In cultura noastră, noi nu acceptăm acest tip de agresiune. Sincer, Dominique Strauss-Kahn s-a luat de cine nu trebuia. Este foarte trist ca s-a ajuns aici", mai spune ruda femeii.

Familia spune că Nafissatou Diallo a fost mutata de NYPD într-o locaţie secreta pentru a fi protejata de media. Ea este asistată de un avocat, conform legilor americane. Biroul Procurorului General din Manhattan, contactat de SlateAfrique, a refuzat să confirme identitatea Nafissatou Diallo.

Familia pare copleşita şi insistă asupra faptului că Nafissatou Diallo nu a depus în mod oficial o plângere (potrivit legilor SUA, procurorul poate demara actiunea penala cu sau fara plangerea victimei, aceasta putand opta mai tarziu pentru a depune o plangere civila pentru daunele suferite). Potrivit familiei, Nafissatou nu este interesata de politica, nu este membru al niciunui partid, iar in SUA nu are drept de vot.