Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ambasada Rusiei: Daca Romania ar fi vandut Distrigaz catre Gazprom ar fi avut un pret mai bun la gaze

Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, daca ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federatia Rusa la un pret mai mic, a declarat, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, potrivit Mediafax. Acesta a mai spus ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. HotNews.ro a aratat ca Romania plateste printre cele scumpe gaze exportate de Gazprom in Europa.

Compania Distrigaz Sud a fost achizitionata in 2005 de grupul francez Gaz de France.

Sidorov a precizat ca, atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile de plata.

In martie, Romania importa gaze cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, in timp ce alte state europene achizitionau gaze rusesti cu circa 360 dolari/1.000 metri cubi. Gazprom a prognozat, recent, majorari masive la preturile gazelor naturale furnizate Europei, putand ajunge chiar si la 500 de dolari/1.000 metri pana la sfarsitul anului.

Inflatia anuala din Marea Britanie a urcat la 4,5%, cel mai mare nivel din ultimii doi ani si jumatate

Rata anuala a inflatiei din Marea Britanie a urcat in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, ca urmare a cresterii tarifelor in sectorul transporturilor si a majorarii accizei la alcool si tutun, potrivit Reuters. Comparativ cu luna martie, preturile de consum au crescut cu 1%, iar institutul national de statistica a aratat ca o inflatie lunara atat de ridicata a fost inregistrata doar o singura data in istorie.

Analistii se asteptau ca rata anuala a inflatiei sa fie de 4,2% in aprilie, dupa o scadere surprinzatoare la 4,0% in martie.

Economistii isi exprima insa ingrijorarea in legatura cu avansul inflatiei de baza, care elimina efectul preturilor volatile, precum alimente si combustibili. Acest indicator a crescut la 3,7%, fiind cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.

Lira sterlina s-a apreciat dupa publicarea acestor date, alimentand speculatiile ca banca centrala va majora dobanda de politica monetara de la nivelul record de 5% pana la finele acestui an.

Soros şi-a lichidat aproape total investiţiile de 800 de milioane de dolari în aur

Miliardarul american George Soros şi-a lichidat în primul trimestru aproape în întregime plasamentele de 800 de milioane de dolari în aur, înainte de un declin al cotaţiilor materiilor prime cauzat chiar de informaţia că îşi retrage investiţiile.

Aurul se tranzacţionează în prezent uşor sub pragul de 1.500 de dolari pe uncie.

Soros, care s-a arătat în ultimii ani încrezător în evoluţia aurului, şi-a redus participaţia în SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente în aur, la şapte milioane de dolari, de la 655 milioane de dolari în decembrie. De asemenea, miliardarul a lichidat o participaţie de cinci milioane de acţiuni la iShares Gold Trust. Valoarea totală a investiţiilor în aur ale lui Soros era de 774 milioane de dolari la sfârşitul anului trecut.

Aurul a atins un nivel record peste 1.575 dolari pe uncie la 2 mai, însă a scăzut ulterior cu mai mult de 5%, declin cauzat, în parte, de un articol apărut în cotidianul Wall Street Journal potrivit căruia fondul lui Soros, cu active de 28 miliarde de dolari, vinde plasamentele în aur.