Credit Europe Bank a lansat miercuri in premiera pe piata financiar-bancara din Romania posibilitatea de a efectua transferuri direct in moneda nationala a Chinei, renminbi (RMB). Pana acum operatiunea de transfer in China presupunea doua schimburi valutare: RON/USD (sau EUR) si ulterior USD (sau EUR)/RMB. CEB si-a deschis un cont in moneda chineza la Standard Chartered Bank (Hong Kong) Limited, cautand sa atraga clienti din cadrul comunitatii de afaceri sau persoane fizice care trimit bani acasa.

Businessul catre care se orienteaza CEB este consistent, importurile din China fiind in 2010 de 2,556 miliarde de euro, conform Institutului National de Statistica. Standard Chartered Bank (Hong Kong) Ltd detine locul 4 in randul bancilor din Hong Kong, are 69 de sucursale si ofera clientilor sai servicii de Internet Banking, Private Banking, Servicii de investitii si asigurare etc.

De altfel, in urma cu doua zile, Constantin Claudiu Stafie, secretar de stat în cadrul MECMA, a avut o întâlnire cu Francis Tam Pak Yuen, secretar pentru Economie şi Finanţe (cu rang de ministru) din RAS Macao, care se află într-o vizită în România, în fruntea unei delegaţii economice.

Oficialul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a apreciat organizarea acestei misiuni economice din Macao şi şi-a exprimat convingerea că, în urma întâlnirilor şi convorbirilor avute pe parcursul vizitei, vor putea fi concretizate mai multe proiecte de afaceri şi investiţii în domeniile de interes comun. Totodată, secretarul de stat MECMA şi-a exprimat speranţa că discuţiile ce urmează să aibă loc la Forumul oamenilor de afaceri din cele doua ţări, eveniment organizat tot azi, la CCIR, îşi vor aduce contibuţia la intensificarea relaţiilor economice dintre cele două părţi.

Delegaţia din Macao şi-a manifestat interesul pentru a identifica şi realiza parteneriate de afaceri şi investiţii în ţara noastră care să contribuie la dezvoltarea cooperării economice şi la creşterea volumului schimburilor bilaterale.

Cei 20 de membri ai delegaţiei din Macao au reprezentat oficialităţi guvernamentale, preşedinţi ai unor instituţii financiare, de investiţii, companii din domeniile construcţiilor, energiei, transporturilor, asigurărilor, investiţiilor, imobiliar, turism şi media. Au fost reprezentate, de asemenea, Camera de Comerţ din Macao şi Camera de Comerţ Macao-România, precum şi Institutul pentru Promovarea Comerţului şi a Investiţiilor.

Din partea română, la întâlnire a mai participat consulul general al României în RAS Hong Kong şi RAS Macao, dl. Sorin Vasile.