Stenogramele ultimei sedinte a Bancii Centrale, publicate aseara, au indicat o retragere a suportului oferit celei mai mari economii globale, dar majoritatea membrilor prefera o majorare a dobanzii cheie, inainte de a vinde activele neperformante ce au ingreunat balanta Fed-ului pana la nivelul record de 2,7 trilioane USD. Ce se va intampla cand masurile stimulente vor fi retrase?

Aceasta este intrebarea pe care toti investitorii trebuie sa si-o puna inainte ca acest lucru sa se intample cu adevarat, peste cateva saptamani. Oficialii americani sunt ingrijorati de perspectivele inflationiste, care s-ar putea accentua daca pretul petrolului si al marfurilor vor continua sa creasca. In conditiile unei normalizari a politicii monetare, o sa scada pretul petrolului si al aurului? Potrivit analistilor de la Admiral Markets, cresterea dobanzilor va duce pretul metalelor pretioase in jos daca este insotita de o crestere economica globala si o diminuare a presiunilor inflationiste, adica o dobanda reala pozitiva.

Pana acum, dobanda reala a fost negativa, depozitele neatractive, masuri care aveau ca scop stimularea consumului si a investitiilor. Cresterea diferentei dintre randamentul valutei si inflatie va favoriza in continuare investitiile in aur si argint. Cu toate ca multi considera ca aurul este un refugiu impotriva inflatiei, nu este tocmai real, depinzand de “sanatatea” unei valute. Petrolul ramane invers corelat cu dolarul, care la randul lui depinde mai mult de climatul global decat de randament si devine pretios in cazul unei noi crize de lichiditate, ce se poate declansa dupa retragerea stimulilor.