BERD, creata in urma cu 20 de ani pentru a sustine fostele tari comuniste in tranzitia spre economia de piata, a lansat sambata procesul de extindere a misiunii sale spre tarile din lumea araba, in vederea sustinerii procesului de democratizare, relateaza AFP. Investitiile sunt insa conditionate de masuri concrete pentru reforme politice si economice.

Cele 63 de state si organizatii care controleaza banca, reunite incepand de vineri la Astana, capitala Kazahstanului, au inceput demersurile pentru schimbarea statutului BERD, in vederea extinderii activitatilor in tarile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

"O astfel de evolutie va fi o contributie majora a raspunsului comunitatii internationale la primavara araba", a subliniat banca, intr-un comunicat in care precizeaza ca este in masura sa investeasca 2,5 miliarde de euro pe an in sudul Mediteranei.

BERD si-a exprimat inca din februarie disponibilitatea de a investi in tarile din lumea araba, dintre care unele sunt teatrul unor miscari populare de revolta, pentru a sustine procesele de democratizare.

Mai multe state se afla in prima linie pentru a beneficia de aceste investitii: Egiptul a cerut formal, anul trecut, sa primesca astfel de fonduri, iar Marocul si-a exprimat "viul interes".

Tunisia, tara aflata in avangarda schimbarilor politice din lumea araba, se afla si ea in fruntea listei tarilor in care BERD urmeaza sa investeasca.

Aceasta decizie nu este o surpriza, in conditiile in care mai multe state actionare s-au pronuntat in ultimele saptamani in favoarea unei astfel de evolutii, cum este cazul Statelor Unite, Germaniei sau Frantei.

Detaliile concrete raman inca de stabilit: modalitatile si calendarul de expansiune geografica a bancii nu au fost inca fixate, iar transformarea misiunii sale nevesita o revizuire a statutului.

Actionarii au cerut consiliului de administratie sa prezinte, pana in 31 iulie, propuneri concrete, dupa care noul statut va trebui ratificat in unanimitate, iar acest proces ar putea dura pana la un an si jumatate.

Dar BERD va studia posibilitatile de a incepe procesul de investitii "cat mai curand posibil" in noile tari, chiar inainte de terminarea acestei proceduri.

BERD subliniaza insa ca "orice decizie de a incepe investitiile in aceasta regiune va trebui sa tina cont de masurile adoptate in tarile membre pentru reforme politice si economice".

In fine, aceasta expansiune nu va fi facuta in detrimentul tarilor unde BERD investeste de la caderea Zidului Berlinului, si unde misiunea sa este inca departe de a fi terminata, dupa cum amintea vineri presedintele bancii, Thomas Mirow.