Doar 13 romani dintr-o suta (mediu urban) intentioneaza sa isi cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni, se arata intr-un studiu al ISRA Centar. In plus, procentul „proprietarilor de locuinta” creste odata cu varsta: in timp ce doar 40% dintre tinerii romani (20-34 de ani) detin o locuinta proprie, in cadrul grupei de varsta 50-65

de ani propietarii de locuinta reprezinta majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%, se mai arata in studiu.

In general, detinerea unei locuinte se dovedeste a nu fi influentata considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, marimea localitatii sau regiune) asa cum este influentat de varsta. Doar romanii din regiunea Moldova detin o locuinta persoanala intr-o masura relativ mai mica - 58%, comparativ cu media de 69% la nivel national.

Iata cele mai importante rezultate ale studiului:

 • Dintre cei care au o locuinta, 37% au contractat si un credit. 15% dintre cei care detin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua locuinta.
  actiuni casa
  Foto: ISRA Center
 • Dintre persoanele care nu detin inca o locuinta personala, 13% intentioneaza sa isi cumpere una in urmatoarele 12 luni.
 • 6% din romanii din mediul urban care detin un automobil intentioneaza sa il schimbe in urmatorul an. Jumatate dintre romanii din mediul urban detin un automobil proprietate personala. Grupa de varsta 35-49 de ani este in cea mai mare masura „posesoare” de automobile (61%).
 • 42% dintre cei care detin un autoturism detin si un credit.
 • 6% dintre cei care detin un automobil au intentia de a si-l schimbe in urmatorul an, iar 4% doresc sa achizitioneze inca unul in urmatoarele 12 luni.
 • Dintre romanii care nu detin automobil, doar 10% intentioneaza sa isi achizitioneze unul in urmatoarele 12 luni.
 • In special romanii din regiunea Moldova si cei cu varste peste 50 de  ani indica o intentie de achizitie usor diminuata.
 • 4 din 10 romani detin atat locuinta, cat si autoturism, in timp ce aproximativ 20% nu detin niciunul din aceste bunuri.
 • Jumatate dintre romanii cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani si dintre cei cu venituri peste 2.000 de RON lunar detin atat locuinta si cat si automobil. 3 din 10 romani detin credite bancare.
 •  Muntenia, Oltenia si grupa de varsta 35-40 de ani sunt cele care corespund celei mai ridicate accesari de credite. Bucurestiul se afla la polul opus.
 • Doar 7% dintre romanii din mediul urban doresc sa contracteze un credit in urmatorul an. In Oltenia se afla cele mai multe persoane care in prezent resping categoric ideea de a contracta un credit in viitorul apropiat.