Un primar din Ungaria a anulat impozitele aplicate companiilor si taxele pe proprietate. In nici doua luni, investitorii atrasi au virat sume de 10 ori mai mari la bugetul local
Unul dintre directorii firmelor care s-au stabilit acolo spun ca economiile facute se ridica la circa 700.000 forinti anual. HotNews a incercat sa discute cu primarul localitatii, dar primarul nu era la birou, iar programul ofiterului de presa se incheia la ora 16, ora locala. Nici Ambasada Ungarei de la Bucuresti sau Consulatul din Cluj nu aveau ofiterii de presa disponibili pentru a oferi mai multe informatii.
Vom reveni.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Dar daca toate localitatile din Ungaria ar face la fel? Nimic nu s-ar schimba.
Acest sistem de stimulare merge doar daca unii sunt sacrificati, atat.
Practic, nu numai ca Ungaria pe ansamblu nu a castigat nimic, ba chiar s-au pierdut bani ce erau colectati in alte localitati de la acele companii, in cantiate mai mare.
Companiile plateau deja taxe, acum li se ofera ceva gratis si dau mai putini bani in Ungaria, asta e !
Sumele satului se ridica la 600.000 de lei (150.000 euro), bani cu care se poate face o casa 'culturala' (gen cinema satesc), se poate asfalta un drum de 3-400 metri, etc.
Ideea de a avea initiative pt a atrage companii e buna, dar asta e foarte simplista si paguboasa pt alte localitati (care su pierdut acele taxe luate de la companii) si pt Ungaria (ca are mai putini bani in economia locala de la acele companii)!
Disperarea e mare in Ungaria, economia nu merge mai bine ca in Romania (noi am avut 0,6% ei au avut 0,7% in primul trimestru), forintul nu e protejat de FMI si desi e foarte slab in raport cu leul, tot Romania e campioana regionala la cresterea exporturilor.
Din nefericire, Romania a ajuns sa sustina partial economia Ungariei, cetatenii maghiari din Romania cumpara de acolo si fac afaceri cu firme unguresti, avem un deficit comercial cu Ungaria de cateva sute de milioane de euro din cauza asta.
Sume mari de bani produse de romani in economia lor sunt transferate in economia Ungariei.
Va rog sa va interesati, cei de la Hotnews, veti fi surprinsi sa vedeti procentul de firme unguresti care au contracte cu ministerul Santatii, ministerul Mediului si ministerul Culturii (conduse de UDMR), procent nejustificat statistic. E un fel de omerta, tacere mafiota (la noi e politic) in jurul acestor afaceri UDMR-Ungaria. Si e o greseala..
Taxele centrale sunt aceleasi si cred ca renuntarea la ele ar irita nu numai guvernul central cat si UE.
si finalul e previzibil ... ori renunta .. ori incep si altii sa faca chestia asta si in final toti o sa ajunga la fel de saraci .. muhaha
Si primariile sunt intr-o competitie. Iar primariile care ofera conditii mai bune si piata libera, adica un produs bun, atrag mai multe firme.
E ca si cand te duci in piata sa cumperi rosiile care iti plac. Nu pierd ceilalti vanzatori de rosii daca nu cumperi de la ei. Ceilalti nu iau parte in tranzactia economica cu rosii.
Firmele alea existau deja ... adica cumparau 'rosi' de la cineva .. pur si simplu acum iau gratis rosiile sau aproape gratis de la altcineva... pricepusi? vezi care e diferenta?
Reducerea costurilor se face de multe ori prin scaderea calitatii sau prin reducerea investitiilor pe termen lung (afacerea prezinta risc ridicat, deci profit incert). Pana la urma cel care pierde e tot consumatorul. Castiga pe moment cativa centi, dar pe termen lung pierde.
Asa poti atrage intreprinzatorii, in special cei tineri, incepatorii.
Exemplul este foarte bun si cu cat s-ar raspandi mai repede cu atat, ar fi mai multi intreprinzatori, (care sa fim sinceri, nu se muta toata ziua de colo, colo), care aduc bani la buget.
Si cu expresia de "bani la buget", inteleg in primul rand, plata TWA, singura TAXA LEGALA, intr-un stat bazat pe economia de piata, restul fiind stoarcere de bani, in opinia mea, absolut ilegala ........... (vedeti in lumea "libera")
Peste tot ii faceti ofiteri: de presa, de cont, de credit...
Terminati-va ! Sunt functionari si atat
O firma de productie are utilaje a caror mutare depaseste cu multe ordine de marime cifra economiilor. Ce face firma pe durata mutarii? Pierde clientii? O firma are nevoie de furnizori, de regula cat mai aproape de sediu. Schimbarea locatiei inseama renuntarea la anumiti furnizori sau costuri mai mari de aprovizionare. Si multe, multe altele.
Cum poate fi cineva atat de naiv (ca sa nu spunem altfel) sa creada ca poti muta o companie pentru cateva mii de euro economisiti? Cel mult se pot muta firmele fantoma, se pot face sedii fictive, eventual in cel mai fericite cazuri se pot muta firme foarte mici, care nu depind de piata locala. Este absolut penibil acest "articol". Si e penibil cati cititori isi inchipuie ca ai batut din palme si ai relocat o firma, dar cel putin au o scuza: nu sunt nici economisti si nici jurnalisti.