Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, considerata favorita pentru a ii succeda lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar International, a declarat, luni, la postul american de televiziune CNBC, ca este "prematur" sa se pronunte asupra acestei chestiuni, potrivit AFP: "As spune ca este o intrebare interesanta, dar in mod clar este prematur sa ne gandim la asta". "Decizia le va apartine altora, nu mie", a mai adaugat oficialul francez.

Christine LagardeFoto: Reuters

Christine Lagarde nu si-a anuntat oficial candidatura la sefia FMI, insa este deja sustinuta de cateva tari europene importante, printre care Germania si Marea Britanie, mai ales ca Europa vrea, practic, sa "pastreze" aceasta functie pe continent.

"O sustinem pentru ca este cea mai potrivita persoana pentru functie, dar de asemenea cred ca ar fi un lucru foarte bun sa vedem prima femeie director in istoria de 60 ani a FMI", a anuntat duminica George Osborne, ministrul britanic al Finantelor.

La randul sau, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a desemnat-o sambata pe Christine Lagarde pentru fotoliul de director general al Fondului Monetar International, devenit vacant dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn.

Vineri, o sursa europeana a declarat ca doamna Lagarde este "cvasi-inscaunata" drept candidat al UE pentru sefia FMI.

Christine Lagarde are 55 de ani, este foarte apreciata de omologii sai din G20 si din Zona Euro, este considerata abila si competenta. Cu toate acestea, se afla in centrul unei controverse pentru gestionarea indemnizatiei fostului om de afaceri Bernard Tapie, in afacerea vanzarii Adidas de catre Credit Lyonnais in 1993. Economistul american Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom al economiei", dar si unele dintre cele mai importante titluri din presa lumii, precum New York Times si Le Monde, o considera favorita la sefia FMI.