"Numarul maxim de posturi pentru Garda Financiara este de 1.092. Repartizarea numarului de posturi se face prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerea comisarului general. Numarul maxim de posturi pentru Autoritatea Nationala a Vamilor si unitatile subordonate acesteia este de 3.159, inclusiv postul de demnitar", se arata in proiectele de Hotarare publicate marti pe site-ul Ministerului Finantelor. In prezent,in cadrul Garzii lucreaza 1805 persoane, iar la ANV, 4586 angajati.

Potrivit proiectului, incadrarea in noua organigrama se va face in cel mult 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a noilor prevederi.

  • Numarul angajatilor bugetari- eterna poveste

In perioada 2005-2008 numarul de angajati bugetari a crescut cu aproximativ 170.000 pana la aproximativ 1,4 milioane de persoane. Cele mai mari cresteri ale numarului de personal au avut loc la nivelul autoritatilor locale

evolutie numar bugetari

evolutie numar bugetari

Foto: Hotnews

(aproximativ 90.000), la care s-a adaugat o crestere a personalului de aproximativ 50.000 de angajati in cadrul administratiei centrale, se arata intr-o analiza a Consiliului Fiscal.

Ca urmare a eforturilor autoritatilor de ajustare fiscala, numarul de personal din sectorul bugetar a scazut in mod constant de la sfarsitul anului 2008 in principal pe seama inghetarii posturilor vacante (in vigoare din mai 2009) si a inlocuirii doar unui post pentru 7 eliberate.

In consecinta, numarul total de angajati in sectorul guvernamental a scazut cu 132.000 (la 1,26 milioane angajati) intre sfarsitul anului 2008 si decembrie 2010. Mai mult de 50 la suta din aceste reduceri de personal au

diferente

diferente

Foto: Hotnews

avut loc la nivel local (aproximativ 76.000), din care 29.000 de persoane in cadrul invatamantului preuniversitar. De asemenea, un declin puternic al numarului de angajati s-a inregistrat in sectorul de sanatate (aproximativ 33.000).

Personalul din sectorul bugetar este împărţit aproximativ egal între administraţia centrală şi instituţiile auto-finanţate şi administraţiile locale. Numărul persoanelor angajate în sectorul bugetar a fost de aproximativ 1,26 milioane de oameni în luna decembrie 2010. În cadrul instituţiilor finanţate din bugetul de stat numărul de personal este de aproximativ 350.000 de oameni, cu cea mai mare parte a personalului în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării.

Instituţiile auto-finanţate, cea mai mare parte spitale şi universităţi, au aproximativ 380 de mii de angajaţi. Aceste instituţii sunt în mare parte finanţate prin transferuri directe de la bugetul administraţiei centrale. Restul de aproximativ 600 de mii de persoane se află la nivelul autorităţilor locale.