Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, si-a anuntat oficial miercuri, la Paris, candidatura la functia de director al Fondului Monetar International, anunta AFP. Christine Lagarde este considerata favorita pentru a ii succeda lui Dominique Strauss-Kahn, fiind puternic sustinuta, pe langa Franta, si de Germania si Marea Britanie. Marile puteri economice din afara continentului si-ar dori, insa, sa puna capat dominatiei europene la sefia institutiei. Christine Lagarde ar putea deveni prima femeie care va conduce Fondul Monetar, in cei peste 60 de ani de la infiintarea institutiei.

Christine LagardeFoto: Reuters

In urma cu cateva zile, Christine Lagarde declara ca "este prematur" sa se pronunte asupra unei eventuale candidaturi la conducerea FMI.

Christine Lagarde are 55 de ani, este foarte apreciata de omologii sai din G20 si din Zona Euro, este considerata abila si competenta. Cu toate acestea, se afla in centrul unei controverse pentru gestionarea indemnizatiei fostului om de afaceri Bernard Tapie, in afacerea vanzarii Adidas de catre Credit Lyonnais in 1993.

In anul 2009, Financial Times o desemna pe Christine Lagarde "cel mai bun ministru al Finantelor din lume".

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom al economiei", dar si unele dintre cele mai importante titluri din presa lumii, precum New York Times si Le Monde, o considera favorita la sefia FMI.

Vinerea trecuta, o sursa europeana a declarat ca doamna Lagarde este "cvasi-inscaunata" drept candidat al UE pentru conducerea Fondului Monetar.