Cel care a spus asta e un grec. O grecoaica, pentru a fi mai exact. Maria Damanakis, comisar la Bruxelles. Ori restructurare, ori drahma. "Toate celelalte chestiuni sunt secundare", a spus ea, citata de Imerisia. E , din cate stiu eu, printre foarte putinii oficiali care admit public ca nu mai e cale de intors, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

In aprilie 2010 ziceam asa:

"Variantele pentru Grecia ar fi urmatoarele:

1. Un imprumut de la FMI. E posibil, dar FMI nu da bani fara sa se asigure ca amputezi cangrenele care te macina. Tai din cheltuieli pana oboseste mana cu care tii pixul. Grecii spun ca se sufoca daca reduc cheltuielile in masura in care li se cere. Se sufoca social, nu neaparat financiar. Varianta e tinuta sub saltea, ca o solutie de rezerva” (pana la urma nu au avut incotro si s-au imprumutat)

2.Un imprumut de pe piata americana. Este si asta o solutie posibila, dar cu grad mare de incertitudine. Imprumutul ar fi costisitor (mai cosisitor decat banii FMI), dar problema e alta. Cine dracului se mai baga sa te finanteze acum? Nu cred ca americanii mor de nerabdare sa isi blocheze banii in Grecia decat daca sunt lasati sa puna drapelul national pe Acropole. Adica sa le concesioneze Guvernul pe vreo 3.000.000.000.000 de ani gazele, energia si alte cele. Greu de crezut, mai ales ca si SUA isi are propriile dra(h)me.

3.Sa isi vanda insulele, cum a cerut Germania. Au vreo 10.000 in total, din care 200 nelocuite. Pe alea nu scot mare lucru, dar pe un Corfu de pilda….Asta ar fi o umilire pentru greci, dar…

4.Sa renunte la retelele bancare pe care le au in restul Europei. Nu ar fi exclus, dar e o solutie limita. (ATE Bank deja a inceput…)

5. Sa emita obligatiuni de stat

6. Sa iasa din Euroland si sa isi ia inapoi drahma. Apoi sa achite in drahme datoriile si sa isi faca politica monetara dupa cum vor. Asta ar insemna o palma si un scuipat pe tot ce inseamna constructia numita UE, dar la o adica…

7. Sa se intample un miracol si sa obtine un ajutor fratesc de la restul Statelor UE. Asta chiar ar fi un miracol, cata vreme grecii au o imagine extrem de proasta acum si niciun german nu ar accepta sa scoata bani din buzunar ca sa achite facturile Greciei.

Grecii sunt constienti ca toate planurile de austeritate ori nu vor da rezultate si vor urma altele si altele, ori vor fi obligati sa isi schimbe mentalitatea si weltanschaung-ul.Si azi, presa de business de la ei abunda in titluri disperate. Imerisia, Expres si Naftemporiki (cele pe care le urmaresc eu) scriu deprimant. Incet incet insa, ideea restructurarii datoriilor nu mai apare ca ceva imposibil de bifat.

Intre adoptarea iar a drahmei si restructurare, pana la urma cred ca se va merge pe varianta a doua. Dar asta la toamna, daca pana atunci nu intervin alte cangrene.

Comenteaza blogul lui Dan Popa.