In lipsa clientilor si pe fondul unor incertitudini ridicate privitoare la mersul economiei, managerii de top ai bancilor romanesti ies pe teren, mergand din judet in judet pentru a sta de vorba cu clientii. "Daca am putea evalua cashflowul lor pe urmatoarele luni in mod real, am fi cei mai tari. Dar in piata e inca ceata mare si nu stii pe ce poti miza. Unele firme isi cer singure insolventa, iar altele acuza direct factorul politic- in special cele din zona constructiilor", au declarat pentru HotNews.ro surse din top-managementului unei banci din top 5. "Ne intalnim saptamanal cu cate 150 de clienti. Ei ne spun ce ii doare, noi le spunem ce ne doare. Le prezentam cum vedem noi ca va evolua economia in urmatorul an iar ei ne spun cum percep mersul afacerilor", a mai adaugat managerul de top.

In cazul BCR, clientii se plang de trei lucruri in principal, spun pentru HotNews.ro, oficialii celei mai mari banci locale dupa active. "Nesiguranta incasarii instrumentelor de plata din cauza comportamentului altor jucatori din piata, conditii din ce in ce mai greu de indeplinit in vederea accesarii finantarilor bancare si timpi mari de raspuns din partea institutiilor bancare la solicitarile de finantare", spun acestia.

Clientii nostri au urmatoarea intrebare, spune Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank: "Care greseala e preferabil s-o facem?". "Ei sunt optimisti, chiar daca optimismul lor nu e insotit de fapte, fiind prudenti. Ei au doua tipuri de actiune in fata:una sa investeasca stiind ca piata va creste si pentru a fi in ritm cu aceasta crestere, sau sa nu investeasca pentru a nu

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen Bank

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen Bank

Foto: AGERPRES

risca prea mult, caz in care raman in urma pietei. Am avut clienti care pe vremea boomului si-au marit capacitatile de productie foarte mult si s-au trezit ca a venit criza si ca nu mai aveau pentru cine produce. Au ramas cu investitiile finantate de banci si fara clienti", a explicat pentru HotNews.ro van Groningen.

Principalele obstacole din punctul de vedere al bancii cu privire la finantarea corporate? Simplu: "piata pe care activeaza companiile respective; comportamentul de plata catre institutiile de creditare si capacitatea clientilor de a rambursa datoriile existente si cele viitoare", spun reprezentantii BCR.

Acestia admit ca cel mai mare risc de finantare il reprezinta constructiile, iar cele mai viabile investitii sunt cele din industria medicala, agricultura, IT si telecom. "Cea mai mare cerere de credite le avem din agricultura si constructii. Pe tipuri de finantare, cererea vine din zona ivestitiilor si a liniilor pentru capital de lucru", mai spun oficialii BCR.

Riscurile insa raman mari. "In 2011 ritmul creditelor neperformante in zona corporate, atat pe tipuri de business cat si pe gradul de marime al companiilor a fost in sensibila crestere", mai spun oficialii Bancii Comerciale.

"Toti ne intreaba daca e real ca vom avea crestere economica. Sigur ca le spunem ca asa este, dar si cresterea asta nu va fi generalizata. Unele domenii isi vor frana scaderea dar vor ramane pe minus, in vreme ce altele vor fi pe plus", explica economistul sef al unei alte banci comerciale. Ii incurajam insa sa ramana prudenti, pentru ca nimeni nu are de castigat daca isi asuma riscuri prea mari, mai precizeaza acesta.

Pe ansamblu, va pot confirma ca exista un optimism moderat in zona corporate, dar fiecare asteapta sa vada de la altcineva semne concrete ca vom creste in 2011.

O alta tendinta este legata de garantiile aduse pentru finantarea cate unui proiect, explica directorul Directiei Risc dintr-o banca de talie medie.

"Oamenii judeca asa: acum casa mea valoreaza 100.000 de euro sa zicem. La anul, cand piata va

Dominic Bruynseels

Dominic Bruynseels

Foto: BCR

creste, va valora 110.000 de euro. Dar eu trebuie sa ma gandesc ca poate peste 5 ani casa lui va valora 50.000 de euro, ca nu stiu ce se va intampla. E foarte greu sa conciliezi ambele "tabere". El ameninta ca pleaca la alta banca, eu incerc sa il retin si fiecare isi argumenteaza punctul de vedere cat de "tare" poate", mai spune acesta.

Rugati de Hotnews.ro sa formuleze o pozitie comuna cu privire la ce asteapta bancile de la clienti, reprezentantii a 4 banci comerciale din top 10 au declarat ca vor business-planuri realist facute, La randul lor, clientii bancilor vor o deschidere mai mare din partea institutiilor de credit si un profesionalism mai ridicat al angajatilor.