“Asa este, la sfarsitul acestui an imi expira mandatul. Am discutat deja despre acest lucru in Centrala si este foarte probabil sa optez pentru o prelungire amiabila a lui. In cadrul institutiei noastre, mandatele se semneaza pe perioade de cate trei ani, insa aceasta regula nu functioneaza pentru toate institutiile de credit. Fiecare banca opteaza pentru contracte de management care se intind pe diferite perioade”, a explicat pentru HotNews.ro, CEO-ul biroului local al bancii austriece.

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES

Groningen mai spune ca mandatele pe perioade mai lungi ofera o imagine mai stabila a bancii. “Ganditi-va la cei care preiau o banca pentru un an. Tentatia de a creste rapid in acel an, de a te extinde, este foarte mare. Ori, de multe ori asemenea lucruri se fac asumandu-ti riscuri foarte mari pe care evolutia pietei le poate valida sau nu. Noi am incercat sa fim mai prudenti si sa ne uitam care vor fi peste doi ani efectele deciziilor pe care le luam astazi”, a mai spus van Groningen.

Solicitat de HotNews sa spuna data limita pana la care trebuie sa comunice Centralei Raiffeisen Bank decizia sa finala, van Groningen a mai precizat:” Inca mai am timp. De regula, cutuma este sa lasi cel putin 6 luni la dispozitie bancii pentru a organiza selectia pentru un post la acest nivel. Nu poti veni in decembrie (cand expira mandatul-n.red.) sis a spui “Ok, renunt sau OK, continui”. Nu ar fi fair fata de colegii mei”

Van Groningen face parte din a cincea generatie de bancheri din familia lui, el detinand actuala functie din 2002. Anterior, a fost consultant in 1993-1994 pentru BNR din partea Capgemini Olanda. El a preluat sefia Raiffeisen Bank Romania in 2002, aducand banca pe locul al treilea in clasamentul dupa activele detinute.

De-a lungul timpului, bancile straine care opereaza in Romania au schimbat managerii expati cu bancheri romani, putine fiind institutiile de credit care sunt conduse de straini. Salariile la nivelul top-managementului variaza intre 15.000 -34.000 de euro, in functie de cota de piata si de dimensiunea institutiei de credit. Atunci cand se retrag, de regula presedintii de banci opteaza fie pentru firme de consultanta, fie se duc in Bancile Centrale , fie sunt “rotiti” in alte tari in care gruprile bancare din care fac parte opereaza.