Economistii, despre programul economic al USL. Liviu Voinea: Programul poate fi implementat, cu unele modificari si adaptari de parcurs

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2011, 14:17 Economie | Finanţe & Bănci


HotNews.ro a solicitat puncte de vedere oficiale din parte celor mai importanti comentatori economici ai momentului in legatura cu programul economic al USL. Cat de plauzibil este din punct de vedere economic? Care sunt punctele tari si unde sunt vulnerabilitatile?  Daniel Daianu, Liviu Voinea, Laurian Lungu, oficiali ai Bancii Centrale urmeaza sa analizeze pentru HotNews.ro ideile economice ale USL. Primul care a raspuns demersului nostru a fost Liviu Voinea.

Reporter HN: Cat de plauzibila este o colectare bugetara la nivelul a 38% din PIB, in conditiile in care Romania nu a depasit 33%?
Liviu Voinea: Este posibil ca pe parcursul unui ciclu intreg de guvernare veniturile bugetare sa creasca de la 32-33% la 38%, deci in medie cu 1,5% din PIB annual, cu conditia reducerii evaziunii fiscale pe TVA si accize (care reprezinta cca.10% din PIB annual), si a cresterii semnificative a ratei ocuparii (de la 57% in prezent catre 65%, media europeana fiind 66%, iar obiectivul Strategiei Europa 2020 fiind 75%). In acest sens, obiectivul de crestere a veniturilor este compatibil cu obiectivul de creare a 1 milion de noi locuri de munca. Chiar si la 38% din PIB am fi tot printre tarile cu cea mai scazuta rata a colectarii din UE, media europeana fiind 46%.

REP: Ce ar putea presupune fraza"Adaptam acordul actual cu FMI, si negociem, in 2013, un nou acord cu FMI" ?
LV: Actualul accord cu FMI expira in primavara lui 2013, la putin timp dupa alegeri, deci nu cred ca este timp sa mai fie adaptat. Un posibil nou acord din 2013, probabil tot de natura preventiva,presupun ca ar putea avea alte tinte de crestere economica si de deficit.

Rep: Ce sanse estimati ca programul sa poata fi implementat?
LV:  Programul poate fi implementat, cu unele modificari si adaptari de parcurs. Depind foarte multe de oamenii chemati sa il implementeze. Este o schimbare de paradigma fata de politicile actuale, in special accentul pus pe crestere economica si pe noi locuri de munca (spre deosebire de accentuI pus pe reducerea deficitului si reduceri de personal). Impactul bugetar al unor masuri trebuie totusi mai bine documentat. Cred ca este un prim draft, o varianta de lucru care poate fi mult imbunatatita si echilibrata bugetar.

Rep: Care sunt punctele slabe si cele tari din acest program?
LV: Puncte tari: faptul ca prioritatea o reprezinta cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Este esential de inteles faptul ca nu putem reduce deficitul bugetar si nu putem plati din datorii cata vreme ritmul de crestere economica este mai mic decat rata dobanzii la care ne imprumutam. Acum prognozam o crestere de 1,5% in 2011 si 3% in 2012 – sub rata de 5,5% cu care ne imprumutam de pe pietele externe. Un punct slab este acela ca lipsesc indicatorii macroeconomici pentru perioada de aplicare a programului (estimarile de crestere economica, inflatie, deficit) – necesari pentru a putea avea o imagine completa a impactului masurilor propuse.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2203 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Nedumerire... (Vineri, 27 mai 2011, 13:29)

  IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

  Domnule Voinea, sunteti unul care a "lucrat" la acest "program" sau sunteti doar un simplu simpatizant USL. Ca asa cam pareti... In "programul" ala comic prezentat de USL sunt o multime de nazbatii economico-fiscale. Chiar nu le-ati sesizat? Foarte trist.
  • -8 (8 voturi)    
   Serios (Vineri, 27 mai 2011, 14:37)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

   Avem un doctor in economie nedescoperit pe forumul pupinbasistilor.

   Auzi doctore, programul economic al PDL-ului pe unde e ca nu a aparut de 3 ani de cand guverneaza. Toate masurile luate au fost falimentare pentru economie, vezi forfetarul, taierea salariilor, cresterea TVA.
 • +5 (5 voturi)    
  FALS (Vineri, 27 mai 2011, 13:35)

  Popescu [anonim]

  "Este esential de inteles faptul ca nu putem reduce deficitul bugetar si nu putem plati din datorii cata vreme ritmul de crestere economica este mai mic decat rata dobanzii la care ne imprumutam. Acum prognozam o crestere de 1,5% in 2011 si 3% in 2012 – sub rata de 5,5% cu care ne imprumutam de pe pietele externe"

  Total fals ce zice, mai ales in conditiile in care datoria publica e aprox 30% din PIB
  • +1 (1 vot)    
   O corectie... (Vineri, 27 mai 2011, 15:30)

   Sevraj [anonim] i-a raspuns lui Popescu

   Dl. Popescu, fara suparare, faceti o mica eroare, si anume: imprumutul este sub PIB ca valoare. Sa explic: daca te imprumuti 30miliarde de dolari cu 5,5 dobanda, asta inseamna ca vei da inapoi 30 miliarde + 1,5 miliarde dobanda. Daca PIB-ul (aprox. 160 miliarde dolari) creste cu 3% veti vedea ca asta inseamna aproape 5 miliarde. Pana aici teoria dvs. e corecta. Daca insa facem socoteala ca platim din buget, bugetul e 30%din PIB, deja ne mai raman 1,5 miliarde. Daca adaugam la treaba asta faptul ca si cu cresterea de 3% tot avem un deficit de cateva procente din PIB care trebuie finantat (alte dobanzi), va trebui fie sa nu mai avem deficit (aproape imposibil), fie sa ajungem la un mix ce inseamna: deficit mic, dobanzi mai mici si crestere mai mare.
   Cu stima,
   Daniel
 • +4 (4 voturi)    
  Cred ca e programul d-lui Voinea (Vineri, 27 mai 2011, 14:30)

  Sevraj [anonim]

  Programul e peste incercarile anterioare. Dar nu este un substitut pentru actuala directie. Trebuie mai intai sa stabilizezi (reduceri deficit) pentru a putea apoi sa cresti. E un program destul de corect, dar pentru etapa viitoare, admitand ca a fost depasit deja minumul.
  Am impresia ca dl. Liviu Voinea a lucrat la program, chiar daca nu oficial, prea a raspuns repede si a aratat puncte tari si slabe. Indicatori macroeconomici nu sunt chiar un punct slab, fiindca din opozitie nu poti sa fundamentezi foarte bine.
  Impresia ramane: dl. Voinea a lucrat la acest program!
 • +5 (5 voturi)    
  PROFESORII (Vineri, 27 mai 2011, 14:30)

  nelu din puchenii mosneni [anonim]

  Voinea asta e foarte bun pe hartie si la tv. Le face cum vrea si ii ies socotelile la leu. Nu ia in calcul o gramada de factori din viata reala, n-a condus o firma, n-a semnat un OP, n-a facut un import ceva. Pe hartie toti sunt maestrii. E usor sa joci fotbal si sa faci skeme din tribuna spargand seminte.
 • +6 (6 voturi)    
  Voinea asta ... (Vineri, 27 mai 2011, 14:40)

  Gann [anonim]

  .. este "guristul " ala care este invitat permanent in manejul lui Felix !

  Bine spunea unul , inaintea mea : asta n-a condus nici macar o masina , la viatza lui !! lol
 • +5 (5 voturi)    
  Draga Hotnews (Vineri, 27 mai 2011, 14:44)

  Luk [utilizator]

  Pierdeti din vedere un lucru esential: electoratul USL nu-i interesat de programe de guvernare, ci de ajutor social. Nu intereseaza tinta de inflatie ci valoarea punctului de pensie.

  Nu conteaza cine o sa fie prim-ministru ci cine n-o sa mai fie...

  Daca "extrasele" din "programul USL" nu prevad cresteri de salarii, cresteri de pensii, cresteri de locuri de munca la stat, intentia de vot o sa scada foarte repede, foarte puternic.

  Daca intentia USL este sa devina o alternativa credibila pentru nehotarati si pentru nemultumitii care au votat PD-L, trebuie sa se comporte civilizat si normal pana la alegeri.

  In ceea ce priveste "opiniile economistilor", citate mai sus, pot sa va citez si eu o lege a lui Murphy:

  "Poti ajunge oriunde in 5 minute daca mergi destul de repede.
 • +5 (5 voturi)    
  Mai reflectati (Vineri, 27 mai 2011, 14:58)

  Seb [anonim]

  Stimate domnule Liviu Voinea, cred ca ar trebui sa va mai imbunatatiti cunostintele economice. Cred ca, inainte sa ziceti ca este un program bun, un "draft, o varianta de lucru", ar fi trebuit sa cititi sau macar sa va informati asupra indicatorilor macroeconomici, pe care USL nu ii publica, ptr ca nu exista. Este un program populist, FARA cifre exacte. Infiintarea unui milion de locuri de munca va avea ca efect scaderea somajului, dar asta va duce automat la cresterea inflatiei, adica exact ceea ce ne chinuim sa tinem sub control de cativa ani buni. Ba mai pui ca aceste locuri de munca ar fi la stat, stat care, chiar si acum este supradimensionat... De ce nu intelegeti ca Romania nu va avea crestere economica atata timp cat oamenii nu se pun pe munca, orice fel de munca. Exista programe de respecializare atat ptr cei cu studii medii cat si cei cu studii superioare. Romania nu va avea crestere economica daca ne face PDL, USL, UNPR locuri de munca la stat. Si mai mult de atat Romania nu va avea crestere economica atata timp statele cu care intretine relatii economice, nu au ele la randul lor, crestere economica. In conluzie: domnule Liviu Voinea - mai invatati economie micro si macro; USL - iar propuneti un program populist
 • +4 (4 voturi)    
  de tot risul (Vineri, 27 mai 2011, 14:58)

  costa [anonim]

  Dupa multe smucituri, tipete, injurarturi, au venit si uslasii cu un draft, si asta facut pe genunchi. Mosit de tineri guristi ca acest voinea. Pericol maxim sa arvunim tara pe baza acestor pramatii , a caror ocupatie de baza este datul cu parerea la TV
 • +2 (2 voturi)    
  Domnule Voinea, ma faceti sa rad... (Vineri, 27 mai 2011, 15:29)

  Rescatorul [anonim]

  Acest program (mai exact propuneri) propune scaderi de impozite si mariri salariale. Baza resurselor financiare este atragerea de fonduri europene. Nimic mai ridicol si imposibil. Credeti ca aceasta atragere poate fi sporita peste noapte? Nu de altceva, dar luna urmatoare trebuie platite pensiile si salariile. Ma faceti sa rad. Va credeam expert. Se pare ca m-am inselat.
 • +2 (2 voturi)    
  programe... (Vineri, 27 mai 2011, 15:31)

  silvia [anonim]

  Dupa '89,fiecare guvern a lansat "programe",dar toate au fost pure teorii ,fara efecte concrete.Daca nu ma inseala memoria pe mine ,sau pe politicieni,dar si PSD si PNL au guvernat,si ce au facut? NIMIC. De ce sa-i cred ca acum le-a venit mintea cea de pe urma , ca cele propuse de ei sunt realizabile? Totul este praf aruncat in ochii "prostilor",ca doar vin alegerile .Politicienii sunt toti "o apa si un pamant" ,ne mint cu nerusinare ! Ce sa -ti spun! nu mai pot ei de grija noastra. Singura preocupare a lor este de a prelua puterea in beneficiul lor,sa le creasca lor averile.Vor tot mai mult .Nu prea am auzit de politicienii cocotati in fruntea erarhiei ca nefiind posesori de averi nerusinate.Averile personale reprezinta scopul actiunilor lor,nu averea si bunastarea tarii .
 • +1 (1 vot)    
  Ati intrebat una din trompetele de serviciu (Vineri, 27 mai 2011, 16:13)

  Scippio [anonim]

  Ati si gasit pe cine sa intrebati! E si normal ca Dl Voinea sa fie de acord cu programul din moment ce s-a transformat de ceva timp intr-una din trompetele de serviciu pe teme economice ale cuplului Felix-SOV. Poate ca se si numara printre autori.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by