HotNews.ro a solicitat puncte de vedere oficiale din parte celor mai importanti comentatori economici ai momentului in legatura cu programul economic al USL. Cat de plauzibil este din punct de vedere economic? Care sunt punctele tari si unde sunt vulnerabilitatile? Daniel Daianu, Liviu Voinea, Laurian Lungu, oficiali ai Bancii Centrale urmeaza sa analizeze pentru HotNews.ro ideile economice ale USL. Primul care a raspuns demersului nostru a fost Liviu Voinea.

Foto:

Reporter HN: Cat de plauzibila este o colectare bugetara la nivelul a 38% din PIB, in conditiile in care Romania nu a depasit 33%?

Liviu Voinea: Este posibil ca pe parcursul unui ciclu intreg de guvernare veniturile bugetare sa creasca de la 32-33% la 38%, deci in medie cu 1,5% din PIB annual, cu conditia reducerii evaziunii fiscale pe TVA si accize (care reprezinta cca.10% din PIB annual), si a cresterii semnificative a ratei ocuparii (de la 57% in prezent catre 65%, media europeana fiind 66%, iar obiectivul Strategiei Europa 2020 fiind 75%). In acest sens, obiectivul de crestere a veniturilor este compatibil cu obiectivul de creare a 1 milion de noi locuri de munca. Chiar si la 38% din PIB am fi tot printre tarile cu cea mai scazuta rata a colectarii din UE, media europeana fiind 46%.

REP: Ce ar putea presupune fraza"Adaptam acordul actual cu FMI, si negociem, in 2013, un nou acord cu FMI" ?

LV: Actualul accord cu FMI expira in primavara lui 2013, la putin timp dupa alegeri, deci nu cred ca este timp sa mai fie adaptat. Un posibil nou acord din 2013, probabil tot de natura preventiva,presupun ca ar putea avea alte tinte de crestere economica si de deficit.

Rep: Ce sanse estimati ca programul sa poata fi implementat?

LV:Programul poate fi implementat, cu unele modificari si adaptari de parcurs. Depind foarte multe de oamenii chemati sa il implementeze. Este o schimbare de paradigma fata de politicile actuale, in special accentul pus pe crestere economica si pe noi locuri de munca (spre deosebire de accentuI pus pe reducerea deficitului si reduceri de personal). Impactul bugetar al unor masuri trebuie totusi mai bine documentat. Cred ca este un prim draft, o varianta de lucru care poate fi mult imbunatatita si echilibrata bugetar.

Rep: Care sunt punctele slabe si cele tari din acest program?

LV: Puncte tari: faptul ca prioritatea o reprezinta cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Este esential de inteles faptul ca nu putem reduce deficitul bugetar si nu putem plati din datorii cata vreme ritmul de crestere economica este mai mic decat rata dobanzii la care ne imprumutam. Acum prognozam o crestere de 1,5% in 2011 si 3% in 2012 – sub rata de 5,5% cu care ne imprumutam de pe pietele externe. Un punct slab este acela ca lipsesc indicatorii macroeconomici pentru perioada de aplicare a programului (estimarile de crestere economica, inflatie, deficit) – necesari pentru a putea avea o imagine completa a impactului masurilor propuse.