Economistii, despre programul economic al USL. Liviu Voinea: Programul poate fi implementat, cu unele modificari si adaptari de parcurs
Reporter HN: Cat de plauzibila este o colectare bugetara la nivelul a 38% din PIB, in conditiile in care Romania nu a depasit 33%?
Liviu Voinea: Este posibil ca pe parcursul unui ciclu intreg de guvernare veniturile bugetare sa creasca de la 32-33% la 38%, deci in medie cu 1,5% din PIB annual, cu conditia reducerii evaziunii fiscale pe TVA si accize (care reprezinta cca.10% din PIB annual), si a cresterii semnificative a ratei ocuparii (de la 57% in prezent catre 65%, media europeana fiind 66%, iar obiectivul Strategiei Europa 2020 fiind 75%). In acest sens, obiectivul de crestere a veniturilor este compatibil cu obiectivul de creare a 1 milion de noi locuri de munca. Chiar si la 38% din PIB am fi tot printre tarile cu cea mai scazuta rata a colectarii din UE, media europeana fiind 46%.
REP: Ce ar putea presupune fraza"Adaptam acordul actual cu FMI, si negociem, in 2013, un nou acord cu FMI" ?
LV: Actualul accord cu FMI expira in primavara lui 2013, la putin timp dupa alegeri, deci nu cred ca este timp sa mai fie adaptat. Un posibil nou acord din 2013, probabil tot de natura preventiva,presupun ca ar putea avea alte tinte de crestere economica si de deficit.
Rep: Ce sanse estimati ca programul sa poata fi implementat?
LV: Programul poate fi implementat, cu unele modificari si adaptari de parcurs. Depind foarte multe de oamenii chemati sa il implementeze. Este o schimbare de paradigma fata de politicile actuale, in special accentul pus pe crestere economica si pe noi locuri de munca (spre deosebire de accentuI pus pe reducerea deficitului si reduceri de personal). Impactul bugetar al unor masuri trebuie totusi mai bine documentat. Cred ca este un prim draft, o varianta de lucru care poate fi mult imbunatatita si echilibrata bugetar.
Rep: Care sunt punctele slabe si cele tari din acest program?
LV: Puncte tari: faptul ca prioritatea o reprezinta cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Este esential de inteles faptul ca nu putem reduce deficitul bugetar si nu putem plati din datorii cata vreme ritmul de crestere economica este mai mic decat rata dobanzii la care ne imprumutam. Acum prognozam o crestere de 1,5% in 2011 si 3% in 2012 – sub rata de 5,5% cu care ne imprumutam de pe pietele externe. Un punct slab este acela ca lipsesc indicatorii macroeconomici pentru perioada de aplicare a programului (estimarile de crestere economica, inflatie, deficit) – necesari pentru a putea avea o imagine completa a impactului masurilor propuse.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Auzi doctore, programul economic al PDL-ului pe unde e ca nu a aparut de 3 ani de cand guverneaza. Toate masurile luate au fost falimentare pentru economie, vezi forfetarul, taierea salariilor, cresterea TVA.
Total fals ce zice, mai ales in conditiile in care datoria publica e aprox 30% din PIB
Cu stima,
Daniel
Am impresia ca dl. Liviu Voinea a lucrat la program, chiar daca nu oficial, prea a raspuns repede si a aratat puncte tari si slabe. Indicatori macroeconomici nu sunt chiar un punct slab, fiindca din opozitie nu poti sa fundamentezi foarte bine.
Impresia ramane: dl. Voinea a lucrat la acest program!
Bine spunea unul , inaintea mea : asta n-a condus nici macar o masina , la viatza lui !! lol
Nu conteaza cine o sa fie prim-ministru ci cine n-o sa mai fie...
Daca "extrasele" din "programul USL" nu prevad cresteri de salarii, cresteri de pensii, cresteri de locuri de munca la stat, intentia de vot o sa scada foarte repede, foarte puternic.
Daca intentia USL este sa devina o alternativa credibila pentru nehotarati si pentru nemultumitii care au votat PD-L, trebuie sa se comporte civilizat si normal pana la alegeri.
In ceea ce priveste "opiniile economistilor", citate mai sus, pot sa va citez si eu o lege a lui Murphy:
"Poti ajunge oriunde in 5 minute daca mergi destul de repede.