Taxa pe banci din Ungaria va fi redusa la jumatate din 2013, insa va ramane o componenta a sistemului fiscal si in anii urmatori, a declarat luni un oficial al Ministerului ungar al Economiei citat de Reuters.

"Consideram ca taxa pe banci este o componenta pe termen lung a sistemului de taxe sin Ungaria", a declarat Andras Karman, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, intr-un interviu acordat cotidianului Nepszabadsag.

El a mai aratat ca autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa reduca povara taxei, urmand ca din 2013 nivelul acesteia sa fie redus la jumatate. "Cu toate acestea, taxa pe banci nu va disparea avand in vedere ca intreaga Europa se indreapta in aceasta directie", a spus Andras Karman.

Guvernul se asteapta sa colecteze 90 miliarde de forinti (330 milioane de euro) pe an din taxa aplicata sectorului financiar in 2013 si 2014.

Anul trecut, autoritatile de la Budapesta au decis introducerea unei taxe asupra bancilor, asiguratorilor si companiilor de leasing pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar, convenit cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Conform datelor Reuters, in 2010 aceasta taxa a adus la buget 187 miliarde de forinti (circa 700 milioane de euro).