Moody's a avertizat marti ca ar putea reduce ratingul Aa2 al Japoniei, din cauza temerilor privind deteriorarea perspectivelor de crestere economica si reactiei slabe a autoritatilor fata de datoria publica uriasa acumulata, potrivit Mediafax.

"Fara o strategie efectiva, datoria guvernului va creste inexorabil de la un nivel care este deja cu mult peste cel inregistrat de alte economii avansate", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody's a adaugat ca exista temeri legate de capacitatea guvernului nipon de a atinge tinta de reducere a deficitului de credit.

Agentia este astfel cu un pas mai aproape de reducerea ratingului Japoniei, dupa ce a schimbat perspectiva de la stabila la negativa in luna februarie.

Moody's noteaza ca se va concentra pe "amploarea, eficacitatea si oportunitatea" reformei fiscale propusa de guvern pentru luna iunie, dar si pe costurile fiscal si consecintele economice ale dezastrului natural din 11 martie.

"Un program de reforma slab sau intarziat, cuplat cu perspective inca slabe de crestere economica ar reduce probabilitatea ca ratingul sa ramana in categoria Aa", avertizeaza analistii agentiei. Ei mai spun ca, desi o criza a obligatiunilor guvernamentale japoneze este putin probabila pe termen scurt, presiunile s-ar putea acumula pe termen lung.