Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, a declarat luni seara ca pana la sfarsitul lunii iunie ar trebui sa se ajunga la un "raspuns definitiv" la criza datoriilor din Grecia, potrivit editiei online a cotidianului Kathimerini.

"Vom incerca sa rezolvam problemele Greciei pana la sfarsitul lunii iunie", a declarat la Juncker. El a mai precizat ca evaluarea realizata de reprezentantii UE, FMI si BCE va "determina partial pozitia noastra" in ceea ce priveste Grecia.

"Problema implicarii in sectorul privat va fi examinata cu toata atentia. Restructurarea totala a datoriei Greciei nu este o optiune si nu este sustinuta de nimeni", a mai spus presedintele Eurogroup.

Totodata, surse citate de ziarul elen sustin ca reprezentantii guvernului grec si cei ai Comisiei Europene, BCE si FMI sunt aproape de a ajunge la un acord in ceea ce priveste planul fiscal pe termen mediu si programul de privatizare, insa pentru o serie de puncte cheie negocierile raman deschise.​

Unul dintre punctele asupra caror discutiile vor continua este daca reprezentantii institutiilor internationale vor detine pozitii in cadrul unui comitet independent care va supraveghea vanzarea unor active ale statului si daca acestia vor avea drept de veto asupra unor decizii.

Sursele citate arata ca autoritatile elene au convenit asupra unor masuri care vor fi incluse in planul fiscal pe termen mediu, printre care se numara reducerea suplimentara a beneficiilor primite de functionarii publici si extinderea intervalului de timp in care pot primi o majorare salariala de la doi la cinci ani.

De asemenea, s-ar fi ajuns la un acord si in ceea ce priveste politica de angajari in sectorul public, urmand ca statul sa angajeze un functionar la zece plecati. In ceea ce priveste programul de investitii publice, acestea va fi limitat la un miliard de euro pe an.