Belarus, care se confrunta cu o grava criza financiara, a cerut un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), se arata intr-un comunicat al guvernului de la Minsk citat de AFP.

"Guvernul din Belarus si Banca Nationala au adresat, in data de 31 mai, o cerere Fondului Monetar International pentru un imprumut de stabilizare", se arata in comunicat.

Autoritatile au mai anuntat ca vor avea loc consultari intre reprezentantii guvernului din Belarus si cei ai institutiei internationale, in timp ce o misiune a FMI se va afla la Minsk in perioada 1-14 iunie.

Un purtator de cuvant al FMI a confirmat ca fostul stat sovietic a solicitat asistenta financiara din partea Fondului, insa nici acesta si nici reprezentantii guvernului nu au dorit sa ofere detalii in legatura cu volumul sau conditiile imprumutului.

UPADTE: Premierul Mihail Miasnikovici a aratat ca Belarus va solicita FMI un credit de 3,5-8 miliarde de dolari.

In plus, autoritatile au cerut un credit de trei miliarde de dolari, pe o perioada de trei ani, de la Comunitatea Economica Euroasiatica, care include mai multe foste state sovietice, printre care si Rusia. O decizie finala in ceea ce priveste acest imprumut va fi luata pe 4 iunie, la urmatoarea reuniune a organizatiei.

Belarus se confrunta de mai multe luni cu o criza financiara severa, iar pentru a face fata situatiei autoritatile au relaxat de mai multe ori politica cursului de schimb in incercarea de a reduce deficitul de cont curent.