Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 32,7 miliarde de euro la finele lunii mai, cu 634 milioane de euro mai mult decat in luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

In cursul lunii mai, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 1,86 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, precum si aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro, cu impact asupra cresterii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 1,23 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

In acelasi timp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acestea fiind de 3,55 miliarde de euro. In total, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau la finele lunii mai de 36,26 miliarde de euro, fata de 35,51 miliarde de euro la data de 30 aprilie.