Rezervele valutare ale BNR au crescut in mai cu 634 milioane euro
In cursul lunii mai, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 1,86 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, precum si aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro, cu impact asupra cresterii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.
Totodata, au fost consemnate iesiri de 1,23 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
In acelasi timp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acestea fiind de 3,55 miliarde de euro. In total, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau la finele lunii mai de 36,26 miliarde de euro, fata de 35,51 miliarde de euro la data de 30 aprilie.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Acest lucru plasa țara noastră pe locul cinci în Uniunea Europeană, la egalitate cu Suedia.
Pe prima poziție a clasamentului se află, evident, Banca Centrală Europeană (BCE), cu rezerve internaționale de aproximativ 800 de miliarde de dolari, urmată de Marea Britanie (cu 118 miliarde de dolari), Polonia (106 miliarde) și Danemarca (86 de miliarde de dolari).
La nivel mondial, România ocupă locul 28 din punct de vedere al rezervelor oficiale.
Rezerve internaționale mai mici decât țara noastră aveau, la nivelul lui martie 2011, state precum Ungaria, Cehia, Australia sau Ucraina.
Dacă luăm în calcul populația, BNR deține circa 2.400 de dolari pe cap de locuitor, sumă aproximativ identică cu rezervele internaționale per capita din zona euro și mai mare decât cei 1.950 de dolari pe cap de locuitor din China.