Fitch Ratings a confirmat ratingurile oraselor Brasov si Oradea la "BB plus" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, "BBB minus" pentru creditele pe terme lung in lei si "B" pentru imprumuturile pe termen scurt in valuta, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung este stabila.

Ratingurile Brasovului reflecta reechilibrarea solida a performantei bugetare a orasului, care a beneficiat de politicile nationale de sprijinire a autoritatilor locale, si restabilirea flexibilitatii financiare generale, in pofida conditiilor economice dificile in context national si local.

Analistii agentiei arata ca orasul a implementat masuri de reducere a costurilor printr-o structura organizatorica mai flexibila si rationalizarea cheltuielilor cu personalul. Continuarea imbunatatirii performantelor fiscale ramane dependenta de veniturile din taxe mai solide, care depind de redresarea economiei locale si nationale.

In ceea ce priveste ratingul orasului Oradea, acesta reflecta economia in dezvoltare a municipiului, planurile sustenabile menite sa imbunatateasca infrastructura locala, performanta financiara solida si sprijinul statului pentru orasele din Romania. De asemenea, ratingul reflecta flexibilitatea bugetara limitata si cresterea puternica a datoriilor pe parcursul ultimilor patru ani.

Fitch mai arata ca o modificare in sens pozitiv a ratingurilor suverane ale Romaniei, ca urmare a performantelor bugetare si datoriei, precum si in cazul in care rata serviciului va ramen la nivelul actual, va duce la o crestere a calificativelor municipiului Oradea. In cazul in care ratingurile suverane sunt revizuite in scadere, calificativele orasului pot fi afectate.