Dificultati la incasarea banilor, contractia pietelor de desfacere si concurenta facuta de marfurile venite din China sau India sunt principalele probleme invocate in intalnirile saptamanale pe care clientii CEC Bank le au cu conducerea bancii, au declarat pentru HotNews.ro, oficiali ai CEC Bank. Acestia mai vorbesc in interviul care urmeaza despre cum a schimbat criza criteriile de cautare a clientilor solvabili, ce sectoare raman atractive, care sunt cele mai solicitate credite si in ce moneda.

Rep: Care sunt principalele obstacole din punctul de vedere al bancii cu privire la finantarea corporate? Ce business-uri le vedeti ca fiind cele mai viabile si care presupun un grad mai mare de risc in aceasta perioada?

Laura Mihai, director Directia Clienti Mari: Perioada 2008-2010 a fost una dificila, cu repercusiuni in evolutia situatiilor financiare ale companiilor. Din punctul de vedere al Bancii, o prima problema ar fi definirea in interiorul organizatiei a clientilor catre care se pot directiona finantari, in noile conditii economice.

De altfel, criteriile de selectie utilizate de banci in perioada anterioara crizei au suferit o serie de modificari, intrucat si mediul economic actual este unul diferit.

Este dificil de nominalizat unul sau mai multe sectoare de activitate care sa fi ramas neafectate. Evolutia pe perioada crizei a depins in mare parte de doua elemente:

1. Orientarea masiva a resurselor pe partea de investitii. Firmele care se aflau in acesta situatie in 2008-2009 au trecut, in perioada imediat urmatoare, prin dezechilibre financiare.

2. Abilitatile manageriale. Acele companii in care managementul a reusit sa identifice nise si sa repozitioneze activitatea au reusit sa parcurga mai usor acesta perioada.

In ceea ce priveste CEC Bank, in continuare ne vom orienta cu precadere catre agricultura, productie si in general acele proiecte viabile cu impact asupra mediului social.

Rep: In ce moneda inregistrati cererea de credit mai ridicata: eur, ron, usd? De asemenea, in ce moneda ati acordat in primele 4 luni cele mai multe credite?

L.M.: Cererea predominanta este pentru finantarea in lei, cu atat mai mult cu cat pe parcursul anului 2010 si in prima parte a anului 2011 nu s-au inregistrat evolutii spectaculoase ale cursului de schimb. Intr-o perioada de stabilitate a cursului, pentru oamenii de afaceri a fost usor sa isi construiasca fluxurile de numerar in lei. Am primit insa si solicitari in euro, in special din partea celor care au in derulare investitii si doresc sa importe echipamente industriale.

Rep: Din ce zona de business inregistrati cea mai ridicata cerere de credite (constructii, retail, agricultura samd)? Dar ca tip de finantare ?

L.M..: In ultima perioada, o crestere a cererii de credite a fost inregistrata in agricultura, productie si servicii, sub forma finantarilor pe termen scurt si a celor de co-finantare a proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

Rep: Care sunt principalele trei probleme pe care oamenii de afaceri le ridica in cadrul intalnirilor cu reprezentantii CEC Bank?

L.M..: Printre principalele probleme cu care se confrunta oamenii de afaceri se numara dificultati la incasarea creantelor de la client, restrangerea pietelor de desfacere si concurenta facuta de marfurile venite din China sau India are bunurile din tari precum China sau India o fac produselor autohtone.

Rep: Cum a evoluat in 2011 ritmul creditelor neperformante in zona corporate, atat pe tipuri de business cat si pe gradul de marime al companiilor?

L.M..: In prima parte a anului 2011, gradul de provizionare a inregistrat valori similare raportat la aceeasi perioada din 2010.