Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Moody's a coborat ratingul datoriei publice a Greciei la un nivel ce reflecta un risc real de nerambursare

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul atribuit datoriei publice a Greciei la un nivel ce reflecta un risc real de nerambursare.

"Moody's Investors Service a scazut ratingul titlurilor de stat emise de Grecia in moneda locala si valuta, de la B1 la Caa1", arata agentia, care intentioneaza sa coboare in continuare calificativele Greciei.

Decizia reflecta "crestera riscului ca Grecia sa nu isi poate stabiliza datoria publica fara a o restructura".

De asemenea, decizia este motivata de cresterea probabilitatii ca FMI, BCE si Comisia Europeana sa puna la un moment dat drept conditie pentru deblocarea unor transe din ajutorul international ca creditorii privati sa participe la o restructurare a datoriei Greciei.

Ministerul de Finante de la Atena a atribuit retrogradarea cu trei trepte a ratingului atribuit datoriei publice "zvonurilor intense din presa scrisa si electronica" si a aratat ca Moody's nu a reusit sa ia in considerare angajamentul guvernului de a atinge obiectivele fiscale pentru anul 2011.

Inmatricularile Dacia in Spania au scazut cu o treime in primele cinci luni

Inmatricularile Dacia in Spania au scazut cu 34% in primele cinci luni ale anului, de la 8.700 de unitati in ianuarie-mai anul trecut la 5.771, in timp ce piata a inregistrat un declin de 26,5% al vanzarilor de autovehicule noi, la 360.000.

Cota de piata a Dacia a coborat de la 1,8% in ianuarie-mai anul trecut la 1,61% in primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor anuntate de asociatia spaniola a importatorilor auto, ANIACAM.

In mai, inmatricularile Dacia au scazut cu 44,3%, de la 2.345 anul trecut la 1.300 de unitati. Cota de piata a Dacia in Spania s-a redus de la 2,28% in mai anul trecut la 1,65%. Dacia ocupa pozitia 18 in randul marcilor pe piata spaniola pentru primele cinci luni, respectiv 17 in luna mai.

Liderul pietei auto a fost in primele cinci luni a fost producatorul local Seat, cu 44.150 de autovehicule, iar in mai Volkswagen cu 7890 de masini.

In ianuari-mai, Dacia a vandut in Spania 3.071 de modele Duster, 2.270 de modele Logan si 430 de Sandero, in timp ce in mai au fost inmatriculate sub brandul Dacia 682 de SUV-uri Duster, 542 de Sandero si 42 de Loganuri.

Inmatricularile Dacia in Spania au crescut cu 145% anul trecut, de la 8.725 de autoturisme in 2009 la 21.392, in timp ce vanzarile Duster au totalizat 5.827 de unitati.

Trichet propune infiintarea unui Minister de Finante in zona euro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean- Claude Trichet, a apreciat joi ca guvernele din zona euro ar trebui sa se gandeasca la infiintarea unui Minister de Finante pentru cele 17 state din zona euro, in conditiile in care blocul se chinuie sa solutioneze criza datoriilor.

Potrivit presedintelui BCE, desi noul Minister de Finante in zona euro nu ar administra in mod necesar un buget federal mai mare, el ar exercita totusi o responsabilitate directa asupra a trei domenii. In primul rand ar exercita o supervizare a politicilor fiscale si a politicilor de competitivitate. In al doilea rand, ar exercita responsabilitatile ramurii executive vis a vis de integrarea serviciilor financiare si, in al treilea rand, ar reprezenta uniunea in randul institutiilor financiare intenationale.

De asemenea, Trichet s-a declarat in favoarea ideii ca autoritatile europene sa aiba un drept de veto asupra unor masuri bugetare adoptate la nivel national, in special in chestiunile care tin de competitivitate si cheltuieli majore, insa acest lucru ar presupune o modificare a tratatelor UE.

La data de 17 mai, ministrii de Finante din zona euro l-au desemnat pe Mario Draghi pentru a deveni urmatorul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), la expirarea mandatului de opt ani al lui Jean-Claude Trichet, la data 31 octombrie 2011.