Agentia de presa Reuters, care a publicat initial stirea conform careia Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a declarat ca ideea ca statul elen va putea sa-si plateasca datoriile la timp este o utopie, a retras acest material. Reuters a precizat ca Friedrich Schneider nu este angajat al Bancii Centrale Europene si nu a fost in Grecia sub mandatul institutiei europene, asa cum a aratat initial.

"Postul de radio austriac citat in articol a aratat in mod incorect ca Friedrich Schneider este consilier al BCE. Reuters a aflat ca profesorul Schneider nu este angajat al Bancii Centrale Europene si nu a fost in Grecia in numele institutiei", se arata intr-o precizare a agentiei de presa.

Materialul initial publicat de Reuters, care a fost preluat si de media din Romania, arata ca un expert financiar austriac trimis de Banca Centrala Europeana (BCE) in Grecia pentru a studia sistemul fiscal al tarii a declarat vineri ca ideea ca statul va putea sa-si plateasca datoriile la timp este o utopie.

Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost intrebat de presa austriaca daca Grecia va putea indeplini conditiile necesare pentru a lua urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, si daca ipoteza ca Atena isi va putea plati datoriile este credibila.

"Aveti absoluta dreptate. Este o utopie sa crezi ca Grecia va putea sa plateasca aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusa", a declarat Schneider, expert in economie subterana si unul dintre cei trei consilieri BCE trimisi in Grecia.

Grecia a incheiat in mai 2010 un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro pe trei ani, conditionat de masuri dure de reducere a deficitului bugetar, prin taxe mai mari si scaderea cheltuielilor publice, cu un impact puternic asupra salariilor bugetarilor. Guvernul nu a reusit insa sa atinga obiectivele fiscale si este pe cale sa incheie un nou acord cu institutiile financiare internationale pentru a evita falimentul.