Decizia Guvernului de a elimina din acest an subventiile la energia termica pentru populatie, urmand sa fie protejati doar consumatorii saraci, va avea impact asupra inflatiei din acest an, care a atins deja in aprilie nivelul de 8,3%, este de parere Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, citat de Mediafax. El estimeaza ca impactul asupra inflatiei va fi de circa 0,5 puncte procentuale.

"O estimare de accelerare a inflatiei cu o jumatate de punct procentual nu este nerezonabila", a spus Franks intr-un interviu acordat Reuters.

Seful misiunii FMI pentru Romania a declarat in luna mai ca BNR ar putea sa fie nevoita sa modifice politica monetara, desi nu neaparat prin cresterea dobanzii de politica monetara, pentru a se asigura ca tinta de inflatie pe anul viitor va fi respectata.

Rata inflatiei a depasit in acest an asteptarile Bancii Nationale a Romaniei si ale pietei, ca urmare a majorarii TVA in 2010 si a cresterii preturilor mondiale ale alimentelor si energiei, si nu se va incadra in tinta de 2%-4% a BNR.

Reuters mai noteaza ca Romania a aplicat anul trecut, in cadrul acordului cu FMI de 20 de miliarde de euro, masuri dureroase de austeritate, intre care reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, care a alimentat inflatia.