Subsidiarele bancilor elene din sectorul bancar romanesc sunt lichide si bine capitalizate, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, intr-un interviu acordat Bloomberg. El a precizat ca nu vede semne ale unei extinderi in Romania a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul bancilor.​

"Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a declarat Jeffrey Franks intr-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialul FMI avertizeaza insa ca Romania nu trebuie sa revina la situatia unor intrari excesive de capital in economie.

"Odata cu recuperarea economiei, nu vrem sa revenim la situatia intrarilor excesive de capital in Romania, care ar alimenta inflatia si deficitul de cont curent", a spus Franks.

Totodata, seful misiunii FMI in Romania a aratat ca Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa intareasca politica monetara in lunile urmatoare pentru a steriliza lichiditatea din piata, in contextul acumularii unor presiuni inflationiste "semnificative".

"Nu exista nicio indoiala ca presiunile inflationiste sunt semnificative in Romania in acest moment. Trebuie sa existe o miscare de inasprire (a politicii monetare - n.r.), o reducere a lichiditatii ar fi adecvata, si apoi sa vedem cum arata prognozele de inflatie pentru 2012", a precizat Jeffrey Franks.