Creditorii germani sunt cei mai mari detinatori de obligatiuni guvernamentale emise de Grecia, cu 22,7 miliarde de dolari, ceea ce ii face posibili parteneri de negociere in problema datoriei elene, potrivit Bloomberg care citeaza date ale Bancii Reglementelor Internationale. Bancile franceze le urmeaza pe cele germane, in conditiile in care detin 15 miliarde de dolari din datoria suverana a Greciei.

La finele anului trecut, obligatiunile guvernamentale elene detinute de statele care raporteaza la Banca Reglementelor Internationale totalizau 54,2 miliarde de dolari, din care 96% erau detinute de creditorii europeni. Germania si Franta, care detineau 69% din aceasta suma, ar putea reprezenta un pion important in incercarea Uniunii Europene de a rostogoli datoria Greciei.

Oficialii europeni pregatesc un nou pachet de ajutor pentru Grecia, care include o implicare "voluntara" a investitorilor, dupa Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat saptamana trecuta cea de-a cincea transa din imprumutul acordat Greciei, de 110 miliarde de euro.

Printre cele mai mari detinatori de obligatiuni de stat elene dintre bancile europene din afara Greciei sunt BNP Paribas (5 miliarde de euro), Dexia (3,5 miliarde de euro), Commerzbank (3 miliarde de euro), Societe Generale (2,7 miliarde de euro), ING Groep (2,4 miliarde de euro) si Deutsche Bank (1,6 miliarde de euro), potrivit unei note a Goldman Sachs publicata luna trecuta. Bancile grecesti detin circa 60 miliarde de euro din datoria tarii.

Datoria totala a Greciei se ridica la 340 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg.