Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bloomberg: Costurile de imprumut ale Romaniei au atins la cel mai scazut nivel din noiembrie

Costurile de imprumut ale Romaniei au coborat la cel mai redus nivel din luna noiembrie, dupa ce reducerile de cheltuieli au crescut increderea investitorilor in prima emisiune de eurobonduri pe piata internationala prin programul Medium Term Notes, potrivit Bloomberg. Randamentul titlurilor de stat romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din luna februarie, la 5,47%.

Randamentul obligatiunilor emise de Romania este astfel cu 0,37 puncte procentuale sub cel cerut pentru titlurile similare ale Ungariei, dupa ce in urma cu un an era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al bondurilor emise de tara vecina.

Promovarea primei emisiuni de titluri pe termen mediu in euro pe piata internationala este programata sa inceapa in aceasta saptamana, in incercarea de a evita folosirea fondurilor puse la dispozitie de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu acordat agentiei de presa, ca Guvernul ar trebui sa profite de costurile scazute de pe pietele financiare pentru a reduce datoria pe termen scurt.

Bloomberg mai noteaza ca investitorii redevin interesati de Romania dupa ce Guvernul a adoptat o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% in acest an, de la 6,5% in 2010.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, Romania vrea sa vanda obligatiuni cu maturitatea de cel putin cinci ani in valoare cuprinsa intre 500 milioane de euro si 1,5 miliarde de euro, in functie de conditiile pietei.

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan a cumpărat 14 benzinării în România

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, a cumpărat 14 benzinării în România şi intenţionează să îşi extindă în continuare reţeaua, a declarat luni directorul general al companiei, Rovnag Abdullayev, potrivit site-ului azer Trend.

În următoarele două luni, SOCAR intenţionează să dea în folosinţă primele şapte benzinării sub brand propriu în România. În plus, au început pregătirile pentru schimbarea brandului la alte şapte benzinării. Cele 14 staţii de benzină sunt localizate în nord-estul României, în apropierea graniţei cu Republica Moldova.

SOCAR a anunţat anterior că intenţionează să deschidă 300 de benzinării sub brand propriu în România. Compania are în proprietate staţii de benzină în Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina.

SOCAR este acţionar al companiei care va realiza proiectul AGRI, împreună cu Romgaz şi GOGC (Georgia). AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) vizează transportul gazelor naturale lichefiate, pe vapoare, din Marea Caspică, prin Georgia, până în portul Constanţa.

Bloomberg: Bancile germane si franceze, in topul creditorilor Greciei

Creditorii germani sunt cei mai mari detinatori de obligatiuni guvernamentale emise de Grecia, cu 22,7 miliarde de dolari, ceea ce ii face posibili parteneri de negociere in problema datoriei elene, potrivit Bloomberg care citeaza date ale Bancii Reglementelor Internationale. Bancile franceze le urmeaza pe cele germane, in conditiile in care detin 15 miliarde de dolari din datoria suverana a Greciei.

La finele anului trecut, obligatiunile guvernamentale elene detinute de statele care raporteaza la Banca Reglementelor Internationale totalizau 54,2 miliarde de dolari, din care 96% erau detinute de creditorii europeni. Germania si Franta, care detineau 69% din aceasta suma, ar putea reprezenta un pion important in incercarea Uniunii Europene de a rostogoli datoria Greciei.

Oficialii europeni pregatesc un nou pachet de ajutor pentru Grecia, care include o implicare "voluntara" a investitorilor, dupa ce Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat saptamana trecuta cea de-a cincea transa din imprumutul acordat Greciei, de 110 miliarde de euro.

Datoria totala a Greciei se ridica la 340 miliarde de euro.