Romania va adera la zona euro in 2015, in ciuda faptului ca alte tari central-europene ar putea intarzia intrarea in Euroland, declara presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times in timpul vizitei din Marea Britanie. Mentinerea obiectivului de aderare in 2015 este importanta pentru pastrarea disciplinei fiscale, a mai spus Basescu.

"Anul 2012 este un an electoral, cand politicienii pot deveni extrem de generosi" cu fondurile publice, insa oamenii vor fi nevoiti sa plateasca pentru aceasta generozitate dupa alegeri a mai spus seful statului.

intervu TB

intervu TB

Foto: Hotnews

Problemele din economiile aflate la periferia zonei euro plus experientele din state ca Polonia, care si-a devalorizat moneda pentru a-si pastra competitivitatea au determinat unele tari sa isi amane intrarea in Euroland, mai noteaza jurnalistii de la FT.

Traian Basescu a mai spus in cadrul interviului ca Romania va analiza foarte atent posibilitatea aderarii la zona euro, chiar daca va indeplini criteriile de convergenta stabilite la Maastricht.

"Este relativ usor sa atingem obiectivele deficitului bugetar si cel privind inflatia", a adaugat el. Dar in acel moment trebuie sa te uiti la cat de competitiva este economia. O lectie a crizei a fost ca e o eroare sa aderi la Euro fara a avea o economie competitiva.

Basescu a aparat si masurile dure de austeritate adoptate in ultimii doi ani, inclusiv reducerea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5%. Masurile au afectat semnificativ popularitatea presedintelui si a guvernului, care a supravietuit dupa cinci motiuni de neincredere, insa pietele au salutat decizia Romaniei de a-si controla finantele, noteaza jurnalistii de la Financial Times.

"Uneori, politicienii trebuie sa plateasca pretul masurilor nepopulare", a mai spus Basescu. "In cazul in care cresterea economica se va dovedi consistenta, probabil ca partidul de guvernamant va fi salvat" la alegerile de anul viitor", a adaugat el. "In caz contrar, nu", a conchis Basescu.