Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a pus sub semnul intrebarii estimarile recente ale economistilor ING Bank, care au aratat joi ca banca centrala ar fi vandut un miliard de euro in luna mai pentru a impiedica deprecierea monedei nationale. El a precizat ca atunci cand se fac astfel de calcule trebuie sa se faca si corelatii mai simple, ca de exemplu, daca exista pe piata un surplus de patru miliarde de lei la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Citesc cu mare interes raportul ING si mai ales incercarile de a calcula de fiecare data care au fost interventiile Bancii Nationale. Cand se fac asemenea calcule trebuie sa se faca si corelatii mai simple. Daca am vandut un miliard de euro inseamna ca am absorbit patru miliarde de lei din piata. Dar cum sa existe un surplus de patru miliarde de lei, mai ales la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii? Este un minim de efort pe care cei care scriu despre problemele financiare trebuie sa il faca, pentru ca altminteri publicatiile de specialitate se pot transforma in jurnale usuratice si nu cred ca acesta este scopul", a declarat Mugur Isarescu la un colocviu pe teme de politica monetara.

El a mai spus ca BNR nu publica date privind interventiile pe piata valutara, precizand ca aceste date "ar putea sa genereze speculatii si sa faca mai mult rau decat bine".

Intr-o nota transmisa joi, ING Bank estima ca BNR a vandut, in a doua parte a lunii mai, intre 700 milioane de euro si un miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro. Luand in calcul si cumpararile de moneda europeana derulate in prima parte a lui mai, ING estimeaza ca BNR a avut vanzari nete intre 500 milioane euro si 600 milioane euro.

"Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar in realitate este foarte probabil ca BNR sa fi vandut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", aratau analistii ING.