Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca, daca s-ar produce o "spirala necontrolata" si zona euro ar intra in incapacitate de plata, acest lucru ar avea un efect dezastruos pentru economia globala, relateaza Reuters.

Angela Merkel si Barack Obama la Casa AlbaFoto: Reuters

"Trebuie sa ne asiguram ca cele mai bune solutii vor fi aduse in discutie pentru a rezolva aceasta problema", a declarat Obama, in cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul german Angela Merkel.

Presedintele american a mai declarat ca, in cadrul discutiilor avute marti la Casa Alba cu Angela Merkel, au cazut de acord ca actuala criza a datoriilor de stat din Europa trebuie "tinuta in frau".

Potrivit lui Obama, criza datoriilor este unul dintre factorii externi negativi care afecteaza economia americana.

Obama: Germania va avea un rol cheie in rezolvarea problemelor Greciei

Grecia cauta ajutor din partea celorlalte tari membre din zona euro pentru rezolvarea crizei datoriilor, iar Germania va avea un rol esential in elaborarea unei solutii, a mai declarat marti presedintele Barack Obama.

Obama a anuntat, de asemenea, ca Statele Unite vor coopera in eforturile pentru rezolvarea problemelor Greciei, inclusiv prin intermediul Fondului Monetar International.

La randul sau, Merkel a declarat ca tarile din zona euro au un interes comun in a se asigura ca moneda unica nu este pusa in pericol de criza datoriilor si a subliniat ca este increzatoare ca Washingtonul isi va asuma responsabilitatile fiscale, asa cum face si Europa.

Prezenta Angelei Merkel la Washington marcheaza prima vizita a unui lider european la Casa Alba, in timpul presedintiei lui Barack Obama.