Intarirea politicii monetare din perioada 2005 - 2006 nu a fost benefica pentru evolutia ulterioara a preturilor, ducand la aprecierea nesustenabila a monedei nationale si la explozia creditului in valuta, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: "Cu cat intaream mai mult politica monetara, pentru ca acest al doilea canal era expansiv (creditul in valuta) si trebuia sa contrabalansam, cu atat atrageam capitaluri speculative si intaream leul. Functioneaza simpla teorie de intarire a politicii monetare? A iesit ceva bun? Nu, a iesit ceva relativ rau", a afirmat guvernatorul BNR la un seminar privind politica monetara, potrivit Mediafax.

Mugur Isarescu spune ca prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate, prin aprecierea excesiva a cursului de schimb si umflarea "balonului" creditului valutar, in "capcana" caruia au intrat tot mai multi.

Prezentarea guvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea ca inflatia este un fenomen monetar, dar teoria cantitativa nu-si gaseste corespondent in realitatile economice decat pe termen lung, relatia pe termen mediu si scurt fiind mult mai complexa. El l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), aratand ca "intr-adevar inflatia este mereu in lume un fenomen monetar, dar a spune ca inflatia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune ca impuscarea unui om este numai un fenomen de balistica". "Nu este doar o tautologie, dar duce si la adormirea spiritului", a adaugat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a pus accent si pe ceea ce reprezinta increderea populatiei in moneda, inclinatia catre economisire si consum, din care deriva in mare parte si viteza de circulatie, si ciclurile economice.