Povesti ne-spuse cu bancheri. Vezi cum arata declaratia olografa data de un bancher in fata anchetatorilor, dupa ce a fost prins

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 8 iunie 2011, 17:52 Economie | Finanţe & Bănci


scris0
Foto: Hotnews
As putea scrie cu rosu, exclusiv. Dar nu asta e scopul, sa dau exclusivitati, cat sa explic fenomene. Cazul nu este singular din pacate. A fost sef(a) de sucursala bancara. Lucreaza si acum in domeniu, din cate stiu. La telefon nu da insa relatii. Pentru unii a fost muma, pentru altii nu a fost ciuma. A rulat milioane de euro prin contul personal, bani care nu ii apartineau. Cand a fost prins(a), a recunoscut cu o jumatate de gura. A dat credite pe care alte banci nu le-ar fi dat probabil. Unii clienti sunt cunoscuti oameni de afaceri. Altii sunt simpli amici.  Sotul ei a avut relatii de afaceri cu banca. A luat bani multi, ca doar sotia era sef de agentie. Pe unii ii imprumuta cu zeci de mii de euro. O poveste care te pune pe ganduri, scrie Dan Popa pe blogul lui

Acum a ajuns in blacklist-ul fostei banci, ceea ce e normal, dupa cate tampenii a facut. Unii vorbesc despre relatii dincolo de limita profesionala dar acuzatiile nu au fost probate.

scrisoare1
Foto: Hotnews

Daca veti cauta motive sau argumente, treaba sta asa: bancherul de care discutam isi dadea licenta in timp ce era sef de agentie. Sau, invers. Era sef de agentie fara a avea la baza…..Si ca el(ea) multi altii.

Cand scriam in urma cu doi ani despre calitatea proasta a unor angajati in banci, unii sareau in sus. Din pacate, bomba cu ceas nu avea cum sa nu explodeze.

Am mai scris despre credite fictive care nu se regasesc in arhivele unor banci, despre imprumuturi de sute de mii de euro date cu incalcarea normelor interne, miscari de milioane de euro prin conturi, bani trimisi unor rude din strainatate sau mici imprumuturi acordate colegilor. Aceasta este descoperirea facuta de controlul intern al unei banci din top 10, una dintre persoanele implicate fiind chiar directorul unei respectabile agentii.

Textele se pot citi aici sau aici, dar abia acum am reusit sa obtin documentul olograf
Presa a mai relatat cazurile unor functionari care intra in conturile clientilor, dar pana acum foarte putine date concrete au fost date publicitatii, cu atat mai putin documente legate de anchetele interne ale institutiilor de credit.

Reprezentantii bancii au confirmat documentele, dar au refuzat sa declare daca si cum a fost finalizata ancheta interna, invocand confidentialitatea datelor. Persoanele implicate s-au aratat chiar contrariate ca am reusit sa obtinem documentele, refuzand insa sa faca precizari pe marginea subiectului. Doar oficiali ai Bancii Centrale s-au marginit sa declare ca asemenea situatii nu sunt foarte rare si ca totul tine de managementul resurselor umane. “Cata vreme un om are acces la foarte multi bani si isi pierde cumpatul vazand cat de usor se poate fura, lucrurile pot scapa de sub control. Cazuri ca cele din banca amintita nu sunt foarte rare dar, din fericire pana la urma autorii sunt prinsi si raspund pentru faptele lor”, au declarat pentru HotNews surse din BNR.

scrsoare2
Foto: Hotnews

Nu ne propunem prin acest text sa incriminam vreo banca sau vreo persoana anume, ci sa descriem un mecanism care s-a dovedit in plina extindere in ultimii doi ani.

 • De la euforia imprumuturilor la depresia neperformantelor

Totul a pornit de la firma unui broker de credite din sud-est, care lucra pentru Banca X. Din totalul creditelor contractate de firma Y, circa jumatate inregistrau dupa un an de zile restante de peste 90 de zile. Fiind prin urmare declarate neperformante, banca era nevoita sa depuna la BNR (sa provizioneze) in limbaj tehnic bancar suma imprumutata si nerecuperata. Angajatii departamentului de control intern au verificat firma, au verificat omul de legatura din interiorul bancii si pas cu pas, au ajuns la directorul de agentie. Au fost verificate conturile respectivei doamne director (intre timp ea s-a mutat la o alta banca) si s-au descoperit ca pe parcursul a numai cateva luni, intrarile in cont au fost de circa  80.000 de lei (din care 50.000 de la unul din asociatii firmei de brokeri de credite), in vreme ce iesirile totalizau circa 140.000 de euro, unele sume avand explicatia „cadou”, altele „transfer” sau „imprumut”. O parte dintre destinatari erau fie colegi din banca, fie rude apropiate care erau plecate in strainatate. 

Intrari:
-….. (STAFF) – 200 RON .(explicatie “Transfer”).
-… (STAFF) – 45 RON (explicatie “Transfer”).
-… (STAFF) – 290 RON (explicatie “Transfer”).
-… (STAFF) – 1,400 RON (explicatie “Transfer”).
-…(STAFF) – 6,000 RON  (explicatie “Transfer”).
-… (STAFF) – 1,000 RON  (explicatie “Imprumut”).
-… (213512) – 50,000 RON  (explicatie “Transfer”).
-…. (STAFF) – 270 RON (explicatie “Alimentare cont”).
-…  – 8,100 RON  (explicatie “Depunere”).

Iesiri:
-….. – 119,500 EUR (explicatie “Achizitie apartament”).

scris3
Foto: Hotnews


-…. (Germany) – 4,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-….. (Germany) – 1,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-….. (Germany) – 750 EUR (explicatie “Cadou”).
-….. (Germany) – 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-….. (Germany) – 2,500 EUR (explicatie “Cadou”).
-…(Germany) – 2,000 EUR  (explicatie “Cadou”).
-…(Germany) – 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).
-…(Germany) – 1,500 EUR (explicatie “Cadou”).
-…(Germany) – 1,004 EUR (explicatie “Cadou”).
-…. – 810 EUR in … (explicatie “Cadou”).
-…. (STAFF) – 300 EUR in (explicatie “Transfer”).
-… – 600 RON  (explicatie “Chirie”).
-…. – 1,400 RON (explicatie “Chirie”).
-…. – 80 EUR (explicatie “Chirie”).

 • “Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”

Creditele erau acordate in baza unor documente lipsa, departamentul de compliance al bancii confirmand acest lucru in cadrul anchetei interne. (vezi si atasamentele).

Peste un milion de euro au fost acordati sub forma creditelor la 3 persoane (dintre care unul- directorul de sucursala) fara o minima documentatie. Mai mult, directorul in cauza nu a putut prezenta propriul dosar de credit. Banii si-i virase, dar fara ca in baza de credite acordate de banca sa existe documentele. „Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”, noteaza investigatorii bancii.

O parte din bani, potrivit raspunsurilor date in cadrul anchetei interne erau folositi pentru achizitia de parfumuri, haine sau cadouri. „STAFF” , din transferurile de mai sus, reprezinta persoane din conducerea bancii in cauza, ale carei nume nu le trecem in acest moment, fiind interesati mai degraba de mecanismul care sta la baza acestui tip de furt. Oricum, in cazul de fata au fost implicati mai multi angajati din conducerea sucursalei in cauza, unii dintre acestia mutandu-se deja la alte institutii de credit.

Colegii care se ocupau de controlul acestor tipuri de operatiuni au declarat ca au crezut ca e vorba de „ajustari ale bonusurilor” si nu s-au sesizat ca ceva nu e in regula.

Oficialii bancii au refuzat sa comenteze pe marginea cazului, iar una dintre persoanele implicate cu care am reusit sa stam de vorba a invocat contractul de confidentialitate pe care il are cu banca, motivand ca aceasta este bariera care o impiedica sa ne ofere mai multe relatii. In mare parte sumele lipsa au fost acoperite, dar cazul a fost preluat de autoritati, firma de brokeri intrand in atentia DNA.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8922 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  sa producem cat mai multi (Miercuri, 8 iunie 2011, 18:06)

  nouvelobs [anonim]

  trist este ca am cunoscut tineri absolventi ai anilor 2000 care facusera stagii in strainatate si care au fost refuzati, nepoliticos, de sefi din bancile din romania. au ajuns, evident, in occident si s-au realizat. in locul lor au fost promvati multe astfel de personaje. este de necrezut pentru banci care sunt afaceri "private"...
  la nivel de stat acceasi formula magica enuntata chiar de presedintele Basescu in Anglia: "sa producem" si mai multi doctori...care sa- poate inlocui pe cei plecati. profesionalism garantat vanghelie 100%. productia de doctori, bancheri, softisti poate continua...
 • +1 (1 vot)    
  padure ..plina de uscaturi (Miercuri, 8 iunie 2011, 19:04)

  finaciaru' [anonim]

  Am citit materialul in exprimarea sa generica si nu ma surprinde deloc. Aceasta este tomografia (termen folosit pentru acuratete) sistemului finaciar-bancar. Folosesc fara rezerve opinia ca aceasta este imaginea asupra intregului sistem financiar-bancar deoarece aceleasi ,,oportunitati'' se regasesc si in societatile de asigurari, de leasing, de intermedieri financiare, etc.. Pentru imagine, nici managementul societatii, prin departamentele de specialitate, nici organismele de supraveghere si control, prin capacitatile si competentele legale ce le au asupra acestor entitati care activeaza in sistem (BNR, CSA, CSSPP, CNVM, etc.) nu exercita atributiile cum ar trebui. Tolereaza, admit, eschiveaza, uneori, deturneaza rezultatele masluite si, mai ales, neregulile de orice natura, din diverse interese. Profesionalismul celor din sistem este masurat subiectiv, relativ si sub spectrul diverselor interese, de asemenea, subiective.
  Asa cum spunea si Dan si cum realitatea ne-o confirma, ceasul bombei ticaie. Este o chestiune de secunde, de ore sau de zile pana cand bomba va exploda si atunci, mirati (nu noi, ci ei) intrebam, de ce? Ei stiu inca d epe acum de ce dar atunci trebuie jucata scena cu miratul si nevinovatul!
  Ce si mai ales, cum a scris ,,personajul'' declaratia olografa pot spune ca face parte din categoria celor care mai stiu ceva, dar.....iluzia, confuzia, nedumerirea, si, bineinteles, blazarea (gen, asta e!) vor fi evidente in comportamentele celor care admit asemenea profesionalism. Daca ii intrebam acum ei, bineinteles, ca vor spune....noi nu...la noi nu e asa....noi suntem cei mai...
 • 0 (4 voturi)    
  o intrebare pentru domnul Popa (Miercuri, 8 iunie 2011, 20:48)

  sycka [anonim]

  De unde stiti ca nu era la o a doua facultate???? :)
  Sunteti formator de opinie si nu ar trebui sa lansati astfel de conotatii articolului (dupa exprimare dati de inteles ca nu era licentiata la momentul incadrarii pe functia de director de sucursala si nu vad nicaieri in articol vreo demonstatie caci dansa chiar nu era licentiata ). Din pacate este al doilea articol pe care eu il vad scris de dumneavoastra scris in care va dati cu parerea ca si cum ati fi la o cafea cu prietenii sau in poiana lui Iocan.
  Cu stima!
  • -2 (2 voturi)    
   Poiana lui Iocan (Joi, 9 iunie 2011, 7:04)

   Kata [anonim] i-a raspuns lui sycka

   Cui ii pasa ce numar poarta la pantofi sau cate masterate are ? Aici e vorba de HOTIE. Stau in poiana si-mi imaginez cum dadea cu tifla "fraierilor" care nu aveau acces in "sferele inalte" pe unde bantuia... Pana la urma, asa cum spunea cineva candva, "omul e suma faptelor sale". Sa mai bem un rachiu si sa trimitem pecineva sa vada daca s-a trezit Crinu'... Pa..
   • 0 (0 voturi)    
    nici hotia nu s-a demonstrat (Joi, 9 iunie 2011, 13:54)

    sycka [anonim] i-a raspuns lui Kata

    Salut,
    Nici hotia nu s-a demonstrat din cate inteleg din articol! A intrat pe lista neagra a institutiei pentru ca nu a respectat procedurile interne de acordare a creditelor.
    Daca hotia/frauda era demonstrata, in momentul acesta nu lucrau la o alta institutie de credit ci erau la racoare in concediu prelungit.
    Cand lucrezi cu banii tentatia e foarte mare.... sunt multe persoane, din multe domenii care iti permit sa manipulezi sume mari de bani (nu numai in sistemul bancar), care nu reusesc sa reziste tentatiei si incearca sa faca smecherii (doar nu esti naiv sa crezi ca nu se intampla lucrul asta in toate domeniile nu numai in sistemul bancar... si peste tot e la fel de grav) important e ca aceste persoane sa fie prinse si oprite la timp inainte de a ajunge sa pagubeasca pe cineva. Acest articol are conotatia de a improsca voit cu noroi in sistemul bancar romanesc si din cauza asta nu sunt deacort cu modul in care a fost redactat. Concluzia mea este urmatoarea: o persoana sau mai multe, au incercat sa fraudeze banca si au fost prinse inainte de a ajunge sa pagubeasca pe cineva (un + pentru banca).
    Cu stima!
 • 0 (0 voturi)    
  Ei nah:) (Joi, 9 iunie 2011, 16:28)

  BB [anonim]

  @sycka: Ai idee cat dureaza genul asta de proceduri judiciare?
  Nici eu nu sunt "deacort" (sic) cu genul asta de a improsca cu noroi sistemul bancar romanesc care este imaculat:))
  Apropo .. vorbesc in cunostiinta de cauza, am vazut zeci de cazuri asemanatoare de tembelism cronic, demostrat de oameni din interiorul sistemului bancar. Ala imaculat, da:)))
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Joi, 9 iunie 2011, 20:32)

   sycka [anonim] i-a raspuns lui BB

   Nu a spus nimeni ca e imaculat sistemul bancar.
   Procedurile banci pentru a demonstra frauda sunt foarte simple daca banca este dotata corespunzator din punct de vedere informatic si... tind sa cred ca marea majoritate a bancilor sunt dotate cu sisteme antifrauda destul de moderne tinand cont de concurenta existenta pe piata si noile pericole informatice aparute pe piata(existe sisteme antifrauda care monitorizeaza userii si in momentul in care cineva face tranzactii dubioase semnalizeaza imediat problema; exista controale perioadice interne/externe si in urma rapoartelor isi primeste fiecare portia...) . Imi place ca vrei sa pari ironic si a tot cunoscator :). Daca persoanele respective au fost concediate pentru frauda... instant la judecatorie aveau si proces cu banca (iar daca au, se poate verifica pe site-ul judecatoriei din care fac parte) lucrul asta trebuia mentionat de autorul articolului dar nu a facut-o lasand loc interpretarii voit.
   P.S1: nu neg ca ai legaura cu sistemul.... si ca finalizarea unui proces dureaza destul de mult dar asta nu e vina firmei/bancii.
   P.S2: aprobarea unui credit de nevoi personale/ipotecar pentru un angajat nu se face de catre directorul sucursalei => nu are cum sa-si aprobe singur creditele.Daca suma e mare nu are cum sa-si disburseze banii decat daca face programare si trebuie sa dea explicatii(poate in trecut da... dar acum sigur nu).
   P.S3: si eu cunosc sistemul destul de bine...
   P.S4: pentru a frauda sistemul fara sa fii prins trebuie sa fii foarte bun si sa cunosti sistemul informatic foarte bine care sta in spatele aplicatiei de la ghiseu iar a doua zi sa fii in avion :)
   Cu stima,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by