As putea scrie cu rosu, exclusiv. Dar nu asta e scopul, sa dau exclusivitati, cat sa explic fenomene. Cazul nu este singular din pacate. A fost sef(a) de sucursala bancara. Lucreaza si acum in domeniu, din cate stiu. La telefon nu da insa relatii. Pentru unii a fost muma, pentru altii nu a fost ciuma. A rulat milioane de euro prin contul personal, bani care nu ii apartineau. Cand a fost prins(a), a recunoscut cu o jumatate de gura. A dat credite pe care alte banci nu le-ar fi dat probabil. Unii clienti sunt cunoscuti oameni de afaceri. Altii sunt simpli amici. Sotul ei a avut relatii de afaceri cu banca. A luat bani multi, ca doar sotia era sef de agentie. Pe unii ii imprumuta cu zeci de mii de euro. O poveste care te pune pe ganduri, scrie Dan Popa pe blogul lui

scris0Foto: Hotnews

Acum a ajuns in blacklist-ul fostei banci, ceea ce e normal, dupa cate tampenii a facut. Unii vorbesc despre relatii dincolo de limita profesionala dar acuzatiile nu au fost probate.

scrisoare1

scrisoare1

Foto: Hotnews

Daca veti cauta motive sau argumente, treaba sta asa: bancherul de care discutam isi dadea licenta in timp ce era sef de agentie. Sau, invers. Era sef de agentie fara a avea la baza…..Si ca el(ea) multi altii.

Cand scriam in urma cu doi ani despre calitatea proasta a unor angajati in banci, unii sareau in sus. Din pacate, bomba cu ceas nu avea cum sa nu explodeze.

Am mai scris despre credite fictive care nu se regasesc in arhivele unor banci, despre imprumuturi de sute de mii de euro date cu incalcarea normelor interne, miscari de milioane de euro prin conturi, bani trimisi unor rude din strainatate sau mici imprumuturi acordate colegilor. Aceasta este descoperirea facuta de controlul intern al unei banci din top 10, una dintre persoanele implicate fiind chiar directorul unei respectabile agentii.

Textele se pot citi aici sau aici, dar abia acum am reusit sa obtin documentul olograf

Presa a mai relatat cazurile unor functionari care intra in conturile clientilor, dar pana acum foarte putine date concrete au fost date publicitatii, cu atat mai putin documente legate de anchetele interne ale institutiilor de credit.

Reprezentantii bancii au confirmat documentele, dar au refuzat sa declare daca si cum a fost finalizata ancheta interna, invocand confidentialitatea datelor. Persoanele implicate s-au aratat chiar contrariate ca am reusit sa obtinem documentele, refuzand insa sa faca precizari pe marginea subiectului. Doar oficiali ai Bancii Centrale s-au marginit sa declare ca asemenea situatii nu sunt foarte rare si ca totul tine de managementul resurselor umane. “Cata vreme un om are acces la foarte multi bani si isi pierde cumpatul vazand cat de usor se poate fura, lucrurile pot scapa de sub control. Cazuri ca cele din banca amintita nu sunt foarte rare dar, din fericire pana la urma autorii sunt prinsi si raspund pentru faptele lor”, au declarat pentru HotNews surse din BNR.

scrsoare2

scrsoare2

Foto: Hotnews

Nu ne propunem prin acest text sa incriminam vreo banca sau vreo persoana anume, ci sa descriem un mecanism care s-a dovedit in plina extindere in ultimii doi ani.

  • De la euforia imprumuturilor la depresia neperformantelor

Totul a pornit de la firma unui broker de credite din sud-est, care lucra pentru Banca X. Din totalul creditelor contractate de firma Y, circa jumatate inregistrau dupa un an de zile restante de peste 90 de zile. Fiind prin urmare declarate neperformante, banca era nevoita sa depuna la BNR (sa provizioneze) in limbaj tehnic bancar suma imprumutata si nerecuperata. Angajatii departamentului de control intern au verificat firma, au verificat omul de legatura din interiorul bancii si pas cu pas, au ajuns la directorul de agentie. Au fost verificate conturile respectivei doamne director (intre timp ea s-a mutat la o alta banca) si s-au descoperit ca pe parcursul a numai cateva luni, intrarile in cont au fost de circa 80.000 de lei (din care 50.000 de la unul din asociatii firmei de brokeri de credite), in vreme ce iesirile totalizau circa 140.000 de euro, unele sume avand explicatia „cadou”, altele „transfer” sau „imprumut”. O parte dintre destinatari erau fie colegi din banca, fie rude apropiate care erau plecate in strainatate.

Intrari:

-….. (STAFF) – 200 RON .(explicatie “Transfer”).

-… (STAFF) – 45 RON (explicatie “Transfer”).

-… (STAFF) – 290 RON (explicatie “Transfer”).

-… (STAFF) – 1,400 RON (explicatie “Transfer”).

-…(STAFF) – 6,000 RON (explicatie “Transfer”).

-… (STAFF) – 1,000 RON (explicatie “Imprumut”).

-… (213512) – 50,000 RON (explicatie “Transfer”).

-…. (STAFF) – 270 RON (explicatie “Alimentare cont”).

-… – 8,100 RON (explicatie “Depunere”).

Iesiri:

-….. – 119,500 EUR (explicatie “Achizitie apartament”).

scris3

scris3

Foto: Hotnews

-…. (Germany) – 4,000 EUR (explicatie “Cadou”).

-….. (Germany) – 1,000 EUR (explicatie “Cadou”).

-….. (Germany) – 750 EUR (explicatie “Cadou”).

-….. (Germany) – 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).

-….. (Germany) – 2,500 EUR (explicatie “Cadou”).

-…(Germany) – 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).

-…(Germany) – 2,000 EUR (explicatie “Cadou”).

-…(Germany) – 1,500 EUR (explicatie “Cadou”).

-…(Germany) – 1,004 EUR (explicatie “Cadou”).

-…. – 810 EUR in … (explicatie “Cadou”).

-…. (STAFF) – 300 EUR in (explicatie “Transfer”).

-… – 600 RON (explicatie “Chirie”).

-…. – 1,400 RON (explicatie “Chirie”).

-…. – 80 EUR (explicatie “Chirie”).

  • “Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”

Creditele erau acordate in baza unor documente lipsa, departamentul de compliance al bancii confirmand acest lucru in cadrul anchetei interne. (vezi si atasamentele).

Peste un milion de euro au fost acordati sub forma creditelor la 3 persoane (dintre care unul- directorul de sucursala) fara o minima documentatie. Mai mult, directorul in cauza nu a putut prezenta propriul dosar de credit. Banii si-i virase, dar fara ca in baza de credite acordate de banca sa existe documentele. „Loan in amount of EUR 63,000 granted to … wasn’t found”, noteaza investigatorii bancii.

O parte din bani, potrivit raspunsurilor date in cadrul anchetei interne erau folositi pentru achizitia de parfumuri, haine sau cadouri. „STAFF” , din transferurile de mai sus, reprezinta persoane din conducerea bancii in cauza, ale carei nume nu le trecem in acest moment, fiind interesati mai degraba de mecanismul care sta la baza acestui tip de furt. Oricum, in cazul de fata au fost implicati mai multi angajati din conducerea sucursalei in cauza, unii dintre acestia mutandu-se deja la alte institutii de credit.

Colegii care se ocupau de controlul acestor tipuri de operatiuni au declarat ca au crezut ca e vorba de „ajustari ale bonusurilor” si nu s-au sesizat ca ceva nu e in regula.

Oficialii bancii au refuzat sa comenteze pe marginea cazului, iar una dintre persoanele implicate cu care am reusit sa stam de vorba a invocat contractul de confidentialitate pe care il are cu banca, motivand ca aceasta este bariera care o impiedica sa ne ofere mai multe relatii. In mare parte sumele lipsa au fost acoperite, dar cazul a fost preluat de autoritati, firma de brokeri intrand in atentia DNA.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa