Oficial Fed: Intrarea SUA in incapacitate de plata, deosebit de periculoasa pentru economia globala
"Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global. Ideea ca SUA ar putea ameninta cu intrarea in incapacitate de plata este periculoasa", a spus James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Fed.
Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapacitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.
Bullard este ingrijorat de reactia altor state daca SUA ar intra in default "tehnic", intarziind de fapt platile pentru cateva zile. Executivul de la Washington ar putea ajunge in aceasta situatie in absenta unui compromis politic asupra bugetului pentru acest an.
"Daca ar fi doar pietele americane nu ar cauza probleme, dar avem investitori din strainatate care nu sunt atat de bine conectati la situatia politicii din SUA. Reverberatiile pe pietele globale ar fi severe. Aici apare riscul real", a spus Bullard.
Fitch Ratings a avertizat ca ar putea retrograda ratingul "AAA" al Statelor Unite in categoria "default restrictionat", daca guvernul nu isi va onora obligatiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august. Totusi, agentia are convingerea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de indatorare a Statelor Unite, problema care risca in prezent sa blocheze finantele tarii.
Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Statele americane nu se pot preface ca nu se intampla nimic deosebit si trebuie continuat cu cheltuieli masive.
Evident, democratii, pt a-l propulsa pe Obama la presedintie au promis tot felul de tampenii pe care desigur nu le pot indeplini ca nu sunt bani.
Ideea lor simpla e sa tipareasca dolari in continuare ca altfel pierd alegerile din 2012, cum le-au pierdut si pe alea din 2010.
Ceea ce spun republicanii este de bun simt:
nici o problema, continuam sa cheltuim, dar mai intai sa terminam cu gaurile negre din administratie si sa stabilim totusi niste reguli stricte pt imprumuturi. E de preferat sa treci printr-o criza dar sa te restructurezi decat sa tii toata economia sub perfuzie cu fonduri de la tiparnita.
Asta-i viata.... Ce-si face omul cu mana lui.... adica ce-si face o tara cu mana ei....
Dar ma tem ca intrarea in incapacitate de plata sau de-a dreptul falimentul Statelor Unite nu este chiar atat de imposibil....
Nu cel al guvernelor locale sau al economiei SUA.
Dar falimentul guvernului federal poate fi fatal nu numai Chinei, Japoniei si altor creditori de stat, ci si multor banci, firme si persoane care detin bonuri de trezorerie.
Si ar mai reprezenta si sfarsitul finantelor mondiale asa cum sunt structurate astazi, bonurile de trezorerie americane erau pana acum considerate singurul instrument financiar cu risc zero.
Traim vremuri interesante...
Triliardul inseamna un milion de miliarde...
Vine asta la hotel si cere o camera i se spune ca e 100$ pe noapte pune asta 100 pe tejghia da cere sa vada camera, patronul trimite camerista sa ii arate camera , pleaca asta el ia 100 fuga la macelar ca avea datorii de 100 la el , ii da bani macelarul fuga la brutar ca si el avea datorii la acesta la rindul sau asta infasca suta si fuga la farmacie sa isi achite medicamentele restante , farmacistu fericit fuga la prostituata sa scape de datorii , cum ia asta bani fuga la hotel ca nu platise camera ultima tura. Pune tipa bagnota pe tejghia moment in care coboara investitorul si zice ca nu ii convine camera si ia 100 inapoi si pleaca. Morala o trage fiecare singur :) . Asa e si economia mondiala, toti is datori intre ei o resetare trebuie sa se produca cit mai urgent. Daca nu se bagau ca nebuni bani in banci sa fie salvate azi eram scapati de ce ii mai rau , asa abia de acum incolo urmeaza .
In paralel, in Europa au excelat statele sociale, cu niste sistem de asigurari sociale extrem de generoase, astfel incat nimeni sa nu fie sarac, chiar daca nu munceste deloc toata viata sau o mare parte din viata.
In prezent, observ o intoarcere a Europei spre austeritat si masuri mai degraba de dreapta, precum si o blamare tot mai puternica a statului social (intre noi fie vorba, invariabil falimentar pe termen mediu si lung). Iar criza a fost abordata de Europeni cu austeritate (adica sa incepteze sau sa se diminueaze cheltuielile care depasesc veniturile)
Statele Unite in schimb, mai ales in vremea lui Obama, aproape s-a transformat in stat social. Asigurari medicale pentru toti, mai ales in criza asta, etc etc. Iar legat de criza, americanii abordeaza problema exact invers decat europenii, adica sustin sa se stimuleze consumul (tot pe datorie), caci daca creste consumul cresc si veniturile si pot acoperi si datoriile vechi si cele noi.
Strict din punctul meu de vedere, strategia europeana de raspuns la criza e cea corecta iar cea americana e sinucigasa.
Dar e interesant: trebuia sa fie exact invers. Sau poate ca nu......
China ameninta SUA: NU va jucati cu focul!China, cel mai mare creditor al SUA, a amenintat Washingtonul ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite, este "o idee oribila" si ca ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale si ca falimentul SUA ar echivala cu un dezastu de proportii greu de imaginat.
China, cel mai mare creditor al SUA, cu peste 1100 miliarde de dolari, in luna martie, a avertizat Statele Unite, pe diverse cai, ca implicatiile pentru economia mondiala si relatiile cu marii creditori ale SUA ar avea foarte mult de suferit, daca SUA va intra in incapacitate de plata, scrie Reuters.
Daca SUA ar da faliment, Beijing-ul s-ar gasi in incapacitate, chiar si de scurta durata, de a valorifica titlurile de stat americane, mai scrie publicatia amintita.
Unii investitori si-au permis chiar sa glumeasca pe aceasta tema, spunand ca statul chinez ii interzice celui american sa dea faliment
http://www.bloombiz.ro/international/china-ameninta-sua-nu-va-jucati-cu-focul_1491643
Hai sa ne vedem de ale noastre, sa punem osul la treaba.
Asta ca sa se stie cine a bagat lumea in galeata.
Revenind la plafonul de indatorare, care a fost atins acum o luna, republicanii au acum majoritatea in Camera Reprezentantilor, dar nu vor sa treaca legea. Pentru ca-s niste pramatii de duzina, cei mai multi dintre ei sunt sub nivelor parlamentarilor romani. Restul e can-can, vorba poetului.
Sper ca Obama va reusi sa-i oblige sa semneze, pentru ca altfel vom vedea o mica planeta cum sare in aer. SUA este de facto 25% din economia mondiala. Orice blocaj acolo (ex: criza financiara din2008) trimite in iad intregul sistem mondial.
Ar putea parlamentarii nostri sa invete putina demagogie si iresponsabilitate de la republicani.
Ii ajuta Vanghelie cu engleza.