Fondul public de pensii din Norvegia a devenit cel mai mare fond suveran de investitii din lume dupa ce a detronat Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi, potrivit unui raport al firmei de consultanta Monitor Group citat de AFP. Alimentat de veniturile petroliere ale statului, fondul public de pensii din Norvegia are active de 560,5 miliarde de dolari, fata de 342 miliarde de dolari in cazul Autoritatii de Investitii din Abu Dhabi (ADIA).

Cu toate acestea, firma de consultanta arata ca o comparatie este complicata deoarece ADIA nu publica rapoarte de performanta, fata de fondul norvegian care face acest lucru trimestrial. Pe langa rapoartele trimestriale, fondul norvegian publica anual lista investitiilor sale in actiuni, obligatiuni si in domeniul imobiliar.

SWF Institute, o organizatie specializata in monitorizarea fondurilor suverane de investitii si care opereaza cu cifre diferite, estimeaza insa ca valoarea activelor ADIA este de 627 miliarde de dolari, conform clasamentului din luna iunie, ceea ce o plaseaza pe primul loc in lume. Potrivit analizei Monitor Group, activele Autoritatii de Investitii din Abu Dhabi ar fi scazut din cauza cheltuielilor publice crescute, a pierderilor cauzate de criza financiara si a investitiilor neprofitabile.

"Chiar daca scopul fondului nu este de a fi cel mai mare, este intotdeauna o placere sa vedem ca fondul creste", a declarat Sigbjoern Johnsen, purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante.

Reprezentantii bancii centrale a Norvegiei, cea care gestioneaza fondul, au refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.