Cresterea economica se va situa in apropierea nivelului de 1,5% prognozat pentru acest an de Guvern si FMI, a declarat vineri Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax. El a precizat ca riscurile privind o performanta usor mai slaba poate veni din schimburile cu tarile din Europa de Nord, in special Germania, si din criza datoriilor.

"Comenzile anticipate din Germania, in special, si Europa de Nord tind sa fie putin mai slabe (...) Sa vedem cat de adanca va fi aceasta zona, pentru ca de ea depinde cresterea economica, nu doar in Romania, ci in toate statele din regiune cu care ne comparam, Ungaria, Polonia, Cehia", a spus Cristian Popa.

Oficialul bancii centrale considera ca formarea bruta de capital fix (investitiile) va contribui la reluarea cresterii economice si va deveni al treilea suport al revenirii, dupa exporturi si industrie.

"Riscurile par sa fie simetrice, este posibil sa avem o crestere mai mare decat 1,5%, cat estimam. Depinde de evolutia Germaniei si a crizei datoriilor (...) Nu cred ca vor fi diferente foarte mari fata de 1,5%", a conchis Popa.

Banca Mondiala a imbunatatit recent estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,5% la 1,6%, insa a revizuit in scadere prognoza pentru anul urmator, de la 4,4% la 3,7%.

Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al anului cu 1,7% fata de perioada similara a anului trecut, fiind sustinuta de evolutia activitatii din industrie.