Germania nu are alta alegere decat sa ajute tarile din Zona Euro care se confrunta cu o criza a finantelor publice, deoarece, in caz contrar, relansarea economica a tarii ar putea fi compromisa, a avertizat sambata cancelarul Angela Merkel, intr-un mesaj video, relateaza AFP.

La intrebarea "criza datoriilor din Zona Euro poate ameninta relansarea economica germana?", ea a raspuns: "Daca nu actionam cum trebuie, acest lucru se poate intampla si este exact ceea ce vrem sa evitam".

"Si de asta spunem ca nu putem sa permitem un faliment incontrolabil al unei tari si ca, din contra, trebuie, pe de o parte, sa vedem cum putem face pentru a creste competitivitatea tarilor care se afla in dificultate, cum sa le dam posibilitatea sa-si reduca datoriile, si, pe de alta parte, sa demonstram solidaritate", a adaugat Merkel.

"Nu putem face nimic care sa puna din nou in pericol relansarea mondiala si, deci, si a Germaniei", a continuat cancelarul german.

"Falimentul bancii Lehman Brothers a avut drept consecinta la noi (in Germania) o cadere de aproape 5% a PIB-ului", iar repetarea unui scenariu similar trebuie "evitata absolut", a argumentat Angela Merkel.

Produsul Intern Brut al Germaniei a scazut cu 4,7% in 2009.

Vineri, ministrul german al Finantelor Wolfgang Schäuble a obtinut sprijinul de principiu al deputatilor pentru un nou ajutor acordat Greciei, dupa ce a sustinut o pledoarie ardenta in Bundestag pentru "responsabilitatea germana fata de Europa". "Noi suntem cei care avem cele mai multe beneficii de pe urma euro", a subliniat ministrul, facand apel la solidaritate.

Angela Merkel a sustinut aceasta idee: euro a "facut mult bine" Germaniei. Si "pentru acest lucru este bine si corect ca noi sa ne angajam pentru euro in calitate de moneda puternica", a adaugat ea.