Fondul Monetar International a fost tinta unui atac cibernetic, a confirmat sambata un purttator de cuvant al institutiei, relateaza Le Monde. "In prezent Fondul este operational in totalitate", a dat asigurari David Hawley, care a precizat ca o ancheta este in curs in acest caz. Pentagonul a anuntat ca FBI investigheaza atacul cibernetic, relateaza Reuters.

Accesul la sistemul informatic al Fondului ar fi oferit posibilitatea de a obtine date economice confidentiale folosite de institutia financiara pentru a promova stabilitatea ratelor de schimb, pentru a sprijini echilibrul comertului international si pentru a oferi resurse privind remedierea crizelor aparute in balanta de plati a statelor membre.

Patrunderea in reteaua informatica a FMI releva, inca o data, amenintarea sporita pe care o reprezinta atacurile cibernetice in toata lumea.

Expertul in securitate cibernetica Tom Kellerman, care a lucrat atat pentru Banca Mondiala cat si pentru FMI, a spus ca scopul hackerilor a fost de a instala un software care sa ofere unui stat acces la reteaua FMI. "A fost un atac cu tinta", a afirmat Tom Kellerman.

Atacul ar fi inceput inainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuala asupra unei cameriste a unui hotel din New York.

Potrivit New York Times Consiliul de administratie al FMI a fost alertat miercurea trecuta cu privire la un atac informatic aflat in derulare de mai multe luni. Intr-un mesaj adresat in 8 iunie angajatilor FMI, seful serviciului informatic, Jonathan Palmer, anunta transferuri suspecte de fisiere, operatiune detectata cu o saptamana in urma.

Atacul ar proveni din partea unui stat care intentiona sa obtina date sensibile despre strategia FMI sau care intentiona sa distruga reputatia acestei institutii financiare, a precizat Jeff Moss - un hacker care lucreaza pentru Departamentul de Securitate Interna.

Specialistii in domeniul securitatii informatiilor estimeaza ca va fi dificil de stabilit cu certitudine din partea carui stat a venit acest atac.