Economia Rusiei: Tot inainte spre URSS
Primul risc: Rusia a ajuns extrem de dependenta de oscilatiile preturilor mondiale la resurse energetice. Adica de „factori care nu depind de Rusia”. Situatia, scriu autorii studiului, „este comparabila cu cea de la inceputul anilor 1980. La acel moment, sistemul sovietic s-a dovedit extrem de stabil, economia crestea incet, dar sigur (2-3% pe an), datoria de stat era destul de mica. Veniturile din resurse energetice se cheltuiau pentru nevoile curente ale bugetului. In principal ele erau folosite de industria de aparare, la cumpararea de alimente si marfuri de larg consum, precum si pentru importul de utilaje pentru dezvoltarea sectorului de petrol si gaze naturale. Acest model s-a dovedit a avea viata scurta, astfel ca atunci cand petrolul s-a ieftinit de sase ori, au urmat cinci an catastrofali. „Aceste riscuri sunt perfect reale si in zilele noastre”, atrag atentia autorii raportului, citat de Vedomosti.
Al doilea risc – inflatia, una dintre cele mai ridicate dintre tarile G20.
Al treilea risc – refluxul de capital, in pofida faptului ca piata rusa a afisat un ritm de crestere dintre cele mai ridicate din lume. De ce fug banii? Din cauza incertitudinilor privind evolutia economica, plus apropiatele alegeri.
Analogia actualei politici economice cu cea sovietica este pe deplin justificata, spune directorul stiintific al Scolii superioare de economie, fostul ministrul al economiei, Evgheni Iasin. Exista insa o deosebire radicala fata de URSS: in tara functioneaza economia de piata. Rusia si-ar putea permite mentinerea deficitului bugetar, dar numai in cazul unei activitati sustinute din partea mediului de afaceri privat, crede el. „Deocamdata aceasta activitate este redusa, iar politica de stat de stimulare a cererii poate conduce la criza”.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Rusia este una dintre cele mai periculoase tari pentru stabilitatea globala. Irak, Afganistan, Iran, Corea de Nord sunt mici copii fata de aceasta tara. Odata ce materia prima sau cererea pentru aceasta se va termina, Rusia va fi aruncata in haos. Spun asta pentru ca falimentul tarii s-a mai intamplat odata, in urma cu 100 de ani cand Rusia era condusa cu mana de fier de tar si boieri. Azi conduc Putin si oligarhii. Atunci a rezultat un sistem comunist responsabil in mod direct cu moarte a milioane de oameni. Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar putea intampla in zilele noastre.