Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

CFR SA, unul dintre cei mai mari datornici din Romania, are de recuperat de la operatorii feroviari peste 1 miliard de lei

CFR SA, unul dintre cei mai mari datornici din Romania, are de recuperat de la operatorii feroviari peste 1 miliard de lei. Compania Nationala de Cai Ferate a explicat la solicitarea HotNews.ro ca, din aceasta datorie, peste 600 de milioane de lei o reprezinta taxa de utilizare a infrastructurii, urmata de penalitati, dobanzi sau chirii. Cei care au obligatii restante la CFR SA sunt atat operatori privati, cat si de stat. In timp ce asteapta sa recupereze banii de la diversi operatori, CFR isi sporeste, la randul ei, obligatiile catre bugetul de stat sau furnizorii de energie electrica. Compania a incheiat anul trecut cu datorii de peste 5 miliarde de lei, nivel de peste doua ori mai mare fata de cel inregistrat in anul anterior. Circa 2 miliarde de lei reprezinta datoriile catre furnizorii de energie. In aceste conditii, CFR SA a luat, saptamana trecuta, decizia de a interzice activitatea a patru operatori de transport feroviar, insa pentru o datorie infima fata de cat are de recuperat: aproximativ 36 de milioane lei. CFR SA este una dintre companiile monitorizate de Fondul Monetar International. In conditiile in care volumul de trafic pe calea ferata a scazut, compania este obligata sa ia cateva masuri de reducere a cheltuielilor, doua dintre acestea fiind desfiintarea unor statii cu trafic redus si achizitionarea de energie electrica de pe piata libera la preturi mai mici.

Ministerul Muncii: In constructii, industria prelucratoare si comert se incheie cele mai multe noi contracte de munca

Mai mult de jumatate dintre noile contracte de munca sunt incheiate in domenii precum constructii, industria prelucratoare si comert. Ministerul Muncii a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca un numar mare de noi contracte a fost inregistrat si in turism, in domeniul tranzactiilor imobiliare si in domeniul tranporturilor. Potrivit datelor Ministerului, in perioada 2-19 mai, au fost incheiate peste 200.000 de noi contracte de munca, dintre care aproape 45.000 in constructii, 43.000 in domeniul comertului si 42.000 in industria prelucratoare. Premierul Emil Boc a prezentat pe 2 iunie un bilant al activitatii de la Ministerul Muncii, in calitate de ministru interimar, aratand ca numai intr-o luna s-au dat amenzi de 14 milioane de lei doar pentru munca fara forme legale. "Astazi in Romania sunt peste 6 milioane de contracte de munca, ceea ce confirma iesirea din recesiune", a subliniat Boc.

Jean-Claude Trichet: Este nevoie de sanctiuni mai stricte pentru tarile cu derapaje in domeniul fiscal

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca zona euro are nevoie de reforme in materie de guvernanta. Oficialul a pledat pentru introducerea unor sanctiuni mai stricte in cazul tarilor care inregistreaza derapaje in domeniul fiscal, precizand ca ultimele luni au aratat cat de importanta este existenta unui mecanism care sa indrepte rapid dezechilibrele interne si externe. "Criza a evidentiat deficiente in guvernanta economica a Uniunii economice si monetare, pe care trebuie sa le abordam urgent", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte. Totodata, el a spus ca ar trebui instituit un "regim de sanctiuni mai rapid si automat" pentru statele care nu reusesc sa isi indeplineasca angajamentele bugetare.

Economia Rusiei: Tot inainte spre URSS

Politica economica a Rusiei seamana tot mai mult cu cea sovietica si rezultatul ei poate fi acelasi. Avertismentul a fost lansat de economistii de la Moscova si a fost preluat rapid de presa rusa. Expertii rusi vorbesc despre trei riscuri majore care pot duce la prabusirea economiei ruse. Total eronat, sustin, in replica, responsabilii statului. Potrivit expertilor, primul risc este legat de faptul ca Rusia a ajuns "extrem de dependenta de oscilatiile preturilor mondiale la resurse energetice". Situatia, scriu autorii studiului, „este comparabila cu cea de la inceputul anilor 1980. La acel moment, sistemul sovietic s-a dovedit extrem de stabil, economia crestea incet, dar sigur (2-3% pe an), datoria de stat era destul de mica". Acest model s-a dovedit a avea viata scurta, astfel ca atunci cand petrolul s-a ieftinit de sase ori, au urmat cinci ani catastrofali. „Aceste riscuri sunt perfect reale si in zilele noastre”, atrag atentia autorii raportului. Al doilea risc este inflatia, una dintre cele mai ridicate dintre tarile G20. Al treilea risc il reprezinta refluxul de capital, in pofida faptului ca piata rusa a afisat un ritm de crestere dintre cele mai ridicate din lume. De ce fug banii? Din cauza incertitudinilor privind evolutia economica, plus apropiatele alegeri, spun analistii.​