Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest asupra ratei inflatiei, chiar daca aceste produse detin o cota importanta in cosul de consum, iar masura nu pare sustenabila din punct de vedere fiscal, cel putin pe termen scurt, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Mediafax.

"Exista intrebarea daca reducerea TVA la alimente s-ar transpune intr-o reducere de pret, sau producatorii isi vor mari rata de profit. Personal nu stiu sa raspund. Oricum, prin reducerea TVA la alimente impactul ar fi modest", a aratat Popa.

In opinia oficalului BNR, intrebarea corecta este daca un astfel de TVA redus este fezabil din punct de vedere fiscal, avand in vedere tintele fiscale pe care Romania si le-a asumat fata de FMI si UE.

"Intrebarea este daca ne putem permite reducerea cotei, cel putin pe termen scurt", a mai spus Popa.

In 19 octombrie 2010, plenul Camerei Deputatilor a adoptat la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. Proiectul a fost trimis ulterior spre promulgare presedintelui Traian Basescu.

Presedintele a anuntat la inceputul lunii noiembrie 2010 ca retrimite Parlamentului legea. Traian Basescu declara la acel moment ca ar putea lasa sa intre in vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente daca cel care ii cere acest lucru ii garanteaza ca statul va mai putea sa plateasca salarii si pensii.

In 5 aprilie 2011, membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor au adoptat cererea de reexaminare venita din partea presedintelui Traian Basescu.