Specialisti in piata muncii consultati de HotNews spun ca, in privinta criteriilor de evaluare profesionala a salariatului, problema majora nu este enumerarea in contractul de munca ci identificarea corecta a acestora. "E dificil de elaborat un mecanism riguros de evaluare pentru fiecare post in sine. Angajatorii vor dori sa impuna criterii cat mai dure, in vreme ce angajatul va dori la randul lui drepturi cat mai mari. De aici ar putea aparea dificultati in practica", explica un consultant fiscal. In cadrul sectiunii, elementele componente ale salariului se introduc, posibilitatile de plata in: prestatii suplimentare in bani si prestatii suplimentare in natura, mai precizeaza documentul.
- Cele mai importante modificari
2. Incadrarea in conditiile de munca (normale, deosebite, speciale) se efectueaza conform Legii nr. 263/2010, privind sitemul public de pensii.
3. La stabilirea timpului de lucru pentru contractele cu timp partial se elimina fractia de minim 2 ore, lasand orice perioada de timp, conform acordului partilor.
4. Angajatorul va inmana salariatului un exemplar semnat din contractul de munca inainte de inceperea activitatii.
5. Orice modificare a contractului individual de munca se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de munca, cu exceptia faptului cand modificarea a fost introdusa prin lege.
- Ce ar trebui sa faca angajatorii ?
Dupa agrearea acestei clauze, modificarile legale nu mai conduc la acte aditionale la contractul de munca ca urmare a unei modificari legislative ci numai ca urmare a vointei partilor.
Vor aparea in premiera pe mapamond contractele de munca cu timp de lucru de 5 minute. Si daca te apuci sa comentezi si il superi pe patron poate il primesti chiar pe 30 de secunde :D
hahahaha
deci sa iti gasesti un stapan sa te trateze corect; tu nu ceri mult, decat un stapan mai bland asa...esti visul oricarui stapan de sclavi :D
Totusi este cam exagerat! Recunoasteti!
Inainte de 2006 nu era interzis, insa functionarii gandeau ca tine, O firma din Brasov a dat statul in judecata pe chestia asta si a castigat.
Insa acum este specificat clar ca se poate.
Cand statul iti ia din aceeasi bani 16% impozit ca firma, apoi inca o data 16% pe dividente ca persoana fizica, cum mai este cu rolurile?
Stiu, mai apoi o sa spuneti ca legea e proasta si statul nu va apara...