Ieri am vazut o mega-manifestatie in Grecia. Cu toate ca televiziunile au transmis numai imagini de la Atena, situatia a fost exploziva cam prin toata Grecia. Aceasta a contribuit la disperarea politicienilor, iar punctul culminant a fost declaratia lui Papandreu care s-a aratat dispus sa demisioneze pentru a da sansa unui guvern de uniune nationala. In conditiile in care simpla prezenta in Parlament te poate transforma intr-o tinta a furiei populatiei, e clar ca nimeni nu prea e dispus sa preia acum fraiele conducerii tarii.

Ceea ce nu a inteles mai nimeni e faptul ca grecii manifesteaza impotriva intregii clase politice. Nu cred ca ne inselam daca spunem ca am asistat la una din ultimele manifestatii inregistrate legal acolo. Tara este un butoi cu pulbere si, intrucat populatia este anti sistem, putem spune ca suntem in pragul unei revolutii. Daca le spui grecilor ca risca sa fie eliminati din UE, vor spune ca asta isi doresc, daca le spui ca e posibil ca tara sa se prabuseasca zgomotos iti vor spune ca deja e prabusita. De altfel, sentimentul ca s-a ajuns intr-o fundatura este cel mai periculos element care risca sa transforme Grecia intr-o zona de foc.

Cu toate ca analistii-spectacol de peste Ocean au dat deja verdictul ca in Grecia nu se mai poate face nimic, nu sunt dintre cei care cred ca lucrurile s-au sfarsit acolo. Este insa nevoie de programe facute de greci si sprijinite de catre partenerii europeni. In cazul in care clasa politica de-acolo va avea maturitatea necesara, iar europenii vor intelege necesititatea de a nu se mai amesteca in politica interna a Greciei, s-ar putea ca spiritele sa se calmeze. Altfel nu vom face altceva decat sa asistam la o prabusire zgomotoasa care va atrage in vartejul dezastruos numeroase alte victime colaterale.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.