Mugur Isarescu: Bancile trebuie sa acorde mai multa atentie creditarii firmelor si pregatirii profesionale
"Tara asta a avut bancheri care au stiut sa finanteze comertul, un business, o activitate bancara. Trebuie inceput de jos de la contabilitate, sa citesca omul un bilant, sa stie indicatorii, altfel discutam degeaba", a afirmat seful bancii centrale.
Isarescu a transmis bancherilor ca pregatirea profesionala a angajatilor din banci trebuie sa inceapa chiar de la citirea unui bilant de firma, competenta pe care multi dintre ei nici nu au fost nevoiti sa o foloseasca deoarece creditele au fost orientate in multe zone doar pentru consum.
"Este clar ca domeniul asta a ajuns la o saturare (creditul pentru consum - n.r.). Presedintii de banci, unii au deja probleme cu reteaua de banci supradimensionata, nepregatita pentru altceva decat pentru retail.(...) Cum sa mai stimulezi consumul cand necazul a fost cauzat chiar de supradimensionarea consumului", a afirmat guvernatorul BNR.
Isarescu a aratat ca pregatirea profesionala a angajatilor din sistemul financiar-bancar trebuie sa se imbunatateasca odata cu schimbarea modelului de business si intrarea intr-un nou ciclu economic.
"Niciodata investitia in pregatirea profesionala nu este mai profitabila decat in perioadele de criza. Este o perioada de criza, este in definitiv, un nou inceput. Un nou ciclu si trebuie sa ne pregatim pentru un ciclu", a spus Isarescu.
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna aprilie cu 0,3% (-0,3% in termeni reali), la nivelul de 204,62 miliarde lei, iar comparativ cu luna similara de anul trecut pastreaza un usor avans, de 2,1% (-5,7% in termeni reali).
Populatia ramane in continuare orientata catre creditul in valuta, cu un sold al finantarilor in devize externe (62,8 miliarde lei) aproape dublu fata de cele in lei (35,12 miliarde lei).

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
am terminat ASE in 94, am un MBA in SUA, sint CPA in Massachusetts, am fost director economic la vreo doua companii mari.
am vrut sa ma angajez la o banca ca ofiter de cont si am fost refuzat.
sint si in prezent somer.
in ce te priveste, sper ca situatia nu ti se datoreaza si solicitarii de salariu decent, corect? ptr ca daca e asa, nu e de mirare ca esti somerinca :).
si in banci ca si in multe alte institutii romanesti, primeaza nepotismul. sa fie "de-ai nostri"... cand le atrag atentia functionarilor ca nu vreau sa astept si ca vreau sa fiu tratat ca pe un partener nu ca pe un cersetor se uita siderati "ce tupeu are asta".
prin 1997, am intrat intr-o filiala Deutsche Bankpe undeva prin Spania. ptr ca am stat sa astept max 3 minute, am fost intampinat de directorul de filiala si escortat catre usa la terminarea trebii cu mii de scuze ptr timpul pierdut...
esti supracalificat. n-ai ce cauta pe astfel de joburi. e normal sa te refuze.
Incearca la mai multe banci si intreaba-i ce cauta exact. Si pune-ti CVul la mai multe banci si pentru mai multe tipuri de pozitii. E mai bine decat sa fii somer.
In sfarsit, aud ceva adevarat de la Isarescu.