In conditiile in care economia globala este tot mai fluctuanta si instabila, iar politicile monetare distructive, decizia de a imprumuta si de a economisi intr-o anumita moneda devine tot mai dificila. Pentru a evita o alegere neinspirata, se recomanda o cunoastere minima a istoriei pietei valutare si a influentei ciclurilor si fenomenelor economice asupra unei valute, scriu analistii Admiral Market.

In ultimii doi ani, la nivel global, Dolarul American a fost de departe cea mai imprumutata valuta, principala cauza fiind dobanda aproape 0 mentinuta artificial de Rezerva Federala. Pe locul doi s-a situat Yenul Japonez, bine cunoscuta fiind starea deflationista a economiei nipone. Valutele preferate pentru investitii si economii au fost cele ale natiunilor exportatoare de marfuri si materii prime, cum ar fi Dolarul Australian, Canadian si Neo Zeelandez, ce s-au apreciat in jur de 25-30%.

Din 1971, cand s-a trecut la cursuri de schimb flotante si pana astazi, Dolarul American a fost valuta a carei putere de cumparare s-a diminuat cel mai mult, aproximativ 90%, calculata pe baza raportului dintre masa monetara si inflatie, urmata indeaproape de Lira Sterlina. Cele mai stabile au fost Francul Elvetian, ce a pierdut doar 20% din puterea de cumparare, urmat imediat de Yenul Japonez. De remarcat ca in aceeasi perioada, puterea de cumparare a Aurului a crescut cu peste 500%!

Aceasta tendinta se va mentine probabil si in urmatorii zeci de ani, cu Dolarul American favorit pentru imprumuturi si Francul Elvetian pentru economii sau investitii. Pe termen scurt, de cativa ani, se recomanda imprumuturi in valute ieftine precum dolar sau yen in perioade de expansiune economica si plasamente in valute de risc precum Euro si cele din categoria marfurilor, ce ofera randament superior, iar in perioade de recesiune, refugiu in cele mai stabile, Franc si Yen, sau Dolar American, cand ne confruntam cu crize temporare de lichiditate. Pe langa clasicele credite si depozite la institutiile bancare, acest principiu, de imprumut in valuta ieftina si plasament in valuta scumpa, este urmarit de investitorii online in piata valutara internationala Forex, ce profita de diferentialul de dobanda si de fluctuatia cursului de schimb favorabil celei cu dobanda superioara si stabilitate economica.