VIDEO UPDATE Mugur Stet, BNR: Nu exista un proiect de regulament cu norme noi pentru creditul de consum si imprumuturile imobiliare
"Cand BNR are un proiect de regulament, pentru ca traiam intr-o tara democratica, acesta este supus dezbaterii publice. Nu exista un astfel de proiect", a declarat purtatorul de cuvant al bancii centrale.
Intrebat daca exista discutii cu privire la un astfel de proiect in cadrul bancii centrale, Mugur Stet a spus ca "idei pot exista, avand in vedere ca in BNR exista o mie si ceva de oameni, dar asta nu pot comenta. Deocamdata nu avem un proiect pe tema asta. Nu exista".
Conform datelor prezentate de Mediafax, creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.
UPDATE "Daca ma uit la acele cifre, pot spune ca sunt normale pentru o economiei capitalista dezvoltata (...) Cifrele pe care le vad acolo fac parte din normalitatea capitalismului solid", a mai declarat Mugur Stet.
Ghetea: Limitarea creditului in valuta nu trebuie facuta prin masuri administrative
"Parerea mea este ca limitarea creditarii in valuta trebuie facuta, dar nu prin masuri administrative, si trebuie sa lasam piata sa functioneze corect. Romanii trebuie sa se imprumute doar in moneda in care castiga veniturile. Cine are o acoperire pentru riscul valutar, este foarte bine sa se imprumute si in valuta. Cine nu are acea plasa de siguranta, nu e bine sa se imprumute in valuta. (...)30% inseamna un acces mai redus la creditare", a declarat radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
Video realizat de Matei Budes
Astfel, banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte.
Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.
In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de un avans de 20% din valoarea bunului achizitionat si o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata. De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.
Pentru creditele imobiliare, debitorul va detine un avans de cel putin 20% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte valute.
Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.
Pentru fundamentarea nivelului indatorarii, bancile vor face simulari pe baza celei mai mari rate de dobanda practicate pentru acel tip de credit in perioada martie 2007 - martie 2011.
De asemenea, la creditele in valuta se va calcula gradul de indatorare in functie de cea mai ampla depreciere din perioada de referinta.
La finele lunii aprilie, creditele in valuta acordate de banci insumau echivalentul a 128 miliarde de lei, cu 64% mai mult decat soldul imprumuturilor in lei, care se cifra la 78,23 miliarde lei. Imprumuturile in valuta acordate populatiei totalizeaza 63 de miliarde lei, din care 35 de miliarde lei reprezinta credit de consum si 26 de miliarde lei credite imobiliare.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Nu știu de unde a venit toată chestia asta cu credite în euro, când moneda națională nu este euro.
Exemple foarte bune : Polonia, Cehia.
BNR a permis toate astea.
Acum când câteva milioane au credite în euro pe `jde ani nu mai contează.
Băncile de aici au câștigat enorm și încă vor mai câștiga.
Unii îmi vor spune că poți lua împrumut de la alte bănci din alte țări ale EU dacă nu îmi convine de aici din .ro
Le spun eu că fără reședință sau contract de muncă în țara de unde vrei să iei creditul nu ai nici o șansă.
Iobăgie cu acte ...
Cât despre Isărescu - ce pot spune, mai are puțin și îl depășește și pe Ceaușescu la numărul de ani de când este în funcție.
O zi bună.
Cat despre imprumuturi la bancile din afara, nici gand. Cu tot cu resedinta sau contract. S-a terminat cu vremurile alea.
Ca au uitat inflatiile de 300%. Si ca a fost premier si seff BNR in acelasi timp (adica postul nu i-a fost ocupat de nimeni)
Pai n-au nici un interes sa promoveze moneda nationala. Ca ar mai diminua din frauda fiscala. Apoi Rom telecom si telefonia mobila si cite altele ar mai cistiga si din diferenta de curs, bani negri, neraportati?
In sfirsit aud si eu pe cineva care spune ca moneda nationala e alta. Eu tip de mult, dar sunt inmultit cu zero, ca de nu-s nici analist politic nici d-ala economic.
O sa vezi ca pentru nea Benerel o sa dea lege speciala sa nu-l scoata la pensie...
Nicaieri in lume seful bancii centrale nu face si altceva. In Ro nea Benerel are si MAR srl ce face vin.
Ma uitam la parterul unui bloc din Bucuresti, vai de el si la parter am numarat 5 (cinci)scari=5 (cinci)banci,la cincizeci de metri alte 3 (trei)scari alte 3 (trei) banci,daca nu ar fi pe profit sa-r inchide.Avem mai multe banci decat in Geneva si nu traim ca ei.
Deci cei care isi inchipuie ca preturile vor scadea abrupt, viseaza.
Problema e ca sunt prea mult bani negri-gri pe piata si oamenii ii baga in imobiliare.
Si eu as vrea sa mai scada preturile, dar mai greu cu atatia bani negri, furati.
etaj 1: proprietarul care mai pune pe langa o mica suma de bani, face upgrade de locuinta: trece la vila sau cumpara ceva cu mai multe camere. in acest moment face 2 tranzactii: o vanzare si o cumparare.
etaj 2: se repeta ciclul de la etajul 1 ptr proprietarul care a vandut locuinta de mai multe camere(eventual vila).
[...]
etaj n: cineva vinde o locuinta care oricum era excedentara(ex. o mostenire) si nu face upgrade de locuinta. banii luati se duc la banca sau in consum imediat(masina si/sau electrocasnice de lux etc).
dupa cum se vede, dc nu exista un amarat la "baza" se intrerupe ciclul de vanzari de locuinte. de aceea comentariul care ne spune ca ponderea creditelor este mica in nr de tranzactii este "fortat".
Mi-e greu sa cred ca 80% din tranzactii se fac intre cei care au deja proprietati de vanzare.
Mai degraba la baza piramidei sunt o gramada de oameni "descurcareti" care produc bani negri si vor sa-i "spele".
Bagi niste bani negri, cumperi cateva apartamente, si apoi reiei ciclul. Cu banii luati pe primele apartamente cumperi si mai multe si astfel noii bani sunt "cinstiti".
Orice schema Ponzi se bazeaza pe psihologia oamenilor: lacomie si pe compotamentul de turma (desi ternenul nu e demn ptr homo sapiens, dar efectul e acelasi)
In imobiliare vocabularul folosit pentru a imbarbata creditaci este:
- cumparati azi ca maine va fi mai scump
- se termina Prima Casa 3 grabiti-va
- se termina si cu creditarea in general, grabiti-va
- si dc nu va creditati, tot scump o sa fie(creditele sunt decat x%) deci creditati-va ca nu aveti bani ca altii
Daca ai putin creier si nu te bazezi pe insticte astepti sa treaca turma si sa pice in prapastie. Daca ai si mai mult creier iti pui problema: de ce s-a intamplat asta ?
Eu am o mare problema cu guvernantii si Isarescu: de ce nu si-au aparat cetatenii de banci ?
Pentru a nu stiu cata oara romanii au fost carne de tun din care sa se infructe diverse canalii(din istoria recenta enumar doar pe SOV)
"Eu am o mare problema cu guvernantii si Isarescu: de ce nu si-au aparat cetatenii de banci ?"
Aveau de ales pe cine apara: vanzatorii sau cumparatorii. Vanzatorii in general sunt oamenii lor, oamenii cu proprietati, cu investitii in imobiliare, oamenii de la putere. Pe care i-au si aparat. Nu conteaza din ce partid faceau parte, politicienii sunt toti bogati si toti oamenii cu bani au investit imobiliare(de la Negoitza cu 1600 de case pana la Udrea care a construit nu stiu ce bloculetz si zicea ca e stresata din cauza asta).
Pentru ca daca iti iei TV si nu ai bani sa platesti ratele se ajunge in timp ca 6 miliarde de fraieri sa plateasca pentru tine.
Banca nu pierde, fraierii platesc fortat in locul inconstientilor care si-au dorit "un trai mai confortabil".
Sa aiba TV cine si-l permite. De fapt cred ca o idee si mai buna ar fi interzicerea imprumuturilor pentru nevoi personale cu totul. Sa ramana doar cele ipotecare.
a fost doar o sperietoare sa se inhghesuie lumea la Prima casa4
cum a fost si prin martie indusa spaima ca se termina prima casa...
establieshmentul se confrunta cu urmatoarea problema : s-au terminat fraierii care pot fi indatorati
iar la firme ii dor coaiele pe bancheri sa deie credite ca e mai complicat si trebe un pic de risc ...
Daca se vroia o astfel de masura, se lua inainte de startul PC4. Scenariul e facut ca sa prinda cat mai multe muste in plasa.