​Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca sunt inca "multe de facut" in cooperarea UE-regiunea Marii Negre, aceasta fiind abia la inceput. Isarescu a dat chiar si un exemplu care demonstreaza ca mai trebuie multe lucruri de facut pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre. "Trebuie sa ne uitam la un anumit indicator, ca sa intelegem ca mai sunt multe de facut in acest domeniu. Plecand de la Bucuresti la Tbilisi dureaza o zi. Asta inseamna ca trebuie sa iei avionul de aici, te duci la Viena, astepti sapte ore in Viena, iar dupa aceasta treci din nou peste Romania si ajungi la Tbilisi dimineata. Acest lucru imi spune ca este un indicator ca mai trebuie multe de facut in cooperare, aceasta fiind doar la inceput".

VIDEO realizat de Matei Budes

Declaratiile au fost facut cu ocazia unei conferinte a Ligii Europene pentru Cooperare Econonica (ELEC) care se desfasura in perioada 17-18 iunie, la sediul BNR, tema fiind "energia regenerabila si infrastructura de transport: O noua provocare pentru cooperarea UE-Marea Neagra". In cadrul conferintei se discuta despre cooperarea dintre UE si regiunea Marii Negre si despre sectorul energetic si cel al transporturilor.

ELEC crede ca o mai buna cooperare între Uniunea Europeana si tarile din jurul Marii Negre este esentiala pentru dezvoltarea ambelor regiuni. Acest lucru este valabil mai ales în domeniul energiei, dar si in cel al infrastructurii de transport. Tari precum România, aflate atat in UE, cat si in regiunea Marii Neagre, pot fi sau ar trebui sa devina un cap de pod în aceasta dezvoltare.