- Nicolas nu e un Berliner
Vineri 17 iunie, Sarkozy a fost la Berlin. Merkel l-a primit intr-un sacou rosu ca para focului, cu un larg zambet pe buze si calduroase imbratisari. De protocol. La sesiunea de fotografii pentru presa, ea l-a redirijat pe oaspete la locul lui, in fata steagului tarii sale. Sarkozy s-a conformat, usor incurcat de situatie. Dar s-a recules repede si pozele au iesit ca la carte.
Deciziile Europei depind, in mare masura, de armonia dintre cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy. Daca Angela zice „Ja“ si Nicolas spune „Non“, situatia e in coada de peste. Presa ne comunica, totusi, ca „s-au facut pasi importanti in gasirea unui consens franco-german“. Insa in problema Greciei, motivul principal al acestei intalniri, Nicolas a tinut-o pe a lui, iar Angela a trebuit sa faca concesii.
Germania via Merkel e pentru implicarea creditorilor privati ai Greciei, in redefinirea si reesalonarea datoriilor sale de stat. Franta via Sarkozy nu avea de gand sa amestece bancile in problema. Merkel reformuleaza, vorbind de „participarea benevola“ a creditorilor privati, in consens cu Banca Centrala Europeana (BEC). „Trebuie sa gasim cat se poate de repede o solutie, toata luna mai si jumatate din iunie am discutat mereu despre aceleasi chestiuni, fara a le gasi o rezolvare“, a adaugat ea.
Sarkozy mai lasa si el, spunand ca se poate cadea la intelegere, daca se respecta patru principii in acordarea ajutorului catre greci: „rapiditate, libera decizie, nestergerea creantelor si consensul cu BEC“. Ultimul e un punct in care ambii sunt de acord, cum sunt si in faptul ca „Europa tine cu fermitate la moneda comuna“.
Intalnirea sefei guvernului german cu presedintele Frantei e preliminara unui summit european, care va avea loc la finele saptamanii viitoare si unde Germania si Franta vor sa prezinte un concept comun si fezabil, pentru salvarea Greciei. Toata lumea, inclusiv BEC si Comisia Europeana, se poarta cu manusi fata de mediul bancar si investitorii privati care au creditat Grecia. Motivul?
Agentiile de rating ar putea sa declare statul grec insolvent, ceea ce ar zgudui Europa si Euro, din temelii. In plus, bancile franceze, germane si din alte tari care au cumparat cu toptanul obligatiuni de stat grecesti pe cand acestea erau ieftine, s-ar trezi cu „schelete in dulap“, adica cu hartii fara valoare. Au mai patit-o, in 2008. „Gunoiul“ din bilanturile bancilor n-a fost nici acum maturat, decat sub covor.
- Dator si vandut
La 329 de miliarde de euro se ridica datoria de stat a Greciei, la sfarsitul anului 2010. Produsul sau intern brut fiind de 230 de miliarde de euro/an, inseamna ca datoria atinge aproape un PIB si jumatate. Numai plata dobanzilor pe credite bancare se ridica la 14,2% din totalul bugetului de stat. O parte din obligatiunile de stat grecesti se odihnesc in iatacul BEC, care le garanteaza fata de creditorii flamanzi.
Pastrand proportiile, problema statului grec e aproape la fel de simpla ca aceea a unui om inglodat in datorii la banci si la camatari. Toti ii bat la usa si incep sa se uite ce sa-i mai ia de prin casa. Ar mai fi cate ceva de luat, adica de privatizat, in Grecia: porturi, cai ferate, loterii si intreprinderi de stat. Mai sunt si cateva insule. Daca Austria scoate doi munti la licitatie pe 200.000 de euro, de ce nu si-ar vinde si Grecia insulele, se intreaba lumea?
Grevistii de pe strazile Atenei au insa alt punct de vedere. S-au saturat sa-i dirijeze tot felul de banci, institutii financiare si europene. Pe un steag mare, al unui demonstrant atenian, stelutele europene incercuiesc o zvastica. Grecii de rand s-au saturat de masuri de austeritate, de inflatie, de preturi tot mai mari la combustibili, de concedieri si somaj. Revolta e in primul rand impotriva guvernului, a parlamentarilor corupti si ineficienti. Dar nu numai.
Nici bogatasii greci n-au gasit de cuviinta sa „tina cu tara“, in momentele ei de restriste.
Doar in primul an de criza, surse anonime din cercul bancar de la Atena apreciau la zece miliarde euro, sumele transferate din tara, de la declansarea crizei de stat din noiembrie 2009. Intre timp, suma se pare ca s-a triplat. Ca una din principalele destinatii ale banilor era mentionat Ciprul.
Conform publicatiei Cyprus Mail, ministrul cipriot de finante, Charilaos Stavrakis, ar fi confirmat intr-o discutie neoficiala ca „miliarde din tara-mama se scurg inspre regiunea greaca a insulei“.
Cu banci secretoase si cele mai mici taxe fiscale din intreaga zona Euro, Ciprul nu e statia terminus a banilor, ci doar o trambulina. Prin intermediul unui holding cipriot, dividendele pot fi incasate si din alte tari, sub scutire de impozit. Marele capital grec aterizeaza in final la New York sau Londra, in Elvetia si Luxemburg.
Si pentru ca patriotismul nu tine de foame, insa banii de la saltea da, tot mai multi greci au inceput sa-si goleasca conturile. Pentru nevoi imediate, sau pentru a-i pune altundeva, in siguranta. De la inceputul anului 2010, suma retrasa de greci din conturile lor bancare este evaluata la 30 de miliarde de euro. Teama de reintroducerea drahmei e mare, aproape la fel de mare ca si teama de somaj.
Peste 200.000 de greci si-au pierdut locul de munca doar in ultimul an si acesta e doar inceputul, caci aparatul de stat e considerat in continuare ca fiind supradimensionat. Ca „statul e obez“ si trebuie pus la cura de slabire, am mai auzit si poate ca e, in parte, adevarat. Ca s-au facut datorii si s-au cheltuit bani publici pe achizitii grandomane si poate inutile, pe spagi date la ministere, e foarte probabil.
Acum, cand datoriile sunt scadente, statul pune biciul pe iobagi si isi scoate „argintaria“ la mezat. 50 de miliarde de euro ar vrea guvernul grec sa stranga, pana in anul 2015, din vanzarea a 30 de intreprinderi de stat sau cu capital partial de stat. „Pe lista privatizarilor stau regiile de apa, porturile Pireu si Salonic (Thessaloniki), o pista de curse de cai din Atena, banca postei, un cazinou si societatea de jocuri de noroc Opap“ scrie la inceputul lui iunie, publicatia Spiegel. Se adauga Caile Ferate, ca si tot felul de imobile aflate in proprietatea statului grec.
„Pamant si sange pentru a 5-a transa de credit“, „Jefuirea unui popor“ sau „Reteta pentru saracire“, titreaza ziarele grecesti. Grecii ies pe strazi, nelinistea sociala creste. Doar Venus din Milo, Afrodita din Melos pe numele ei grecesc, sta impasibila, pe soclu la Luvru. Daca ar avea brate, poate ca ar face si ea ceva.
Voi fi usor de recunoscut, intr-o mina voi avea o secra legata cu un lant de un ciocan, ambele ruginite, in cealalta o bere rece.
Hai sa traiesti ma nea gogule, pardon grecule!
Datoria reprezinta banii fara acoperire in munca. Ca stau majoritatea prin baruri si dorm la serviciu. Asta e, nu mai e Grecia de alta data, toti se vad mari administratori de averi. Finalul era previzibil. Eu i-as desface de la garnitura Europa si i-as lasa in pace.
se vede acum ce se intampla cand restul europei da din umeri si se face ca nu stie de nimic
In clar, ani de zile, Grecia a mancat si baut pe banii altora. Iar acum, vezi Doamne, zice ca a fost proasta si nu si-a dat seama, ba chiar e revoltata si injura pagubitii !
2. Ce stat european si serios e asta, care are in proprietate cazinouri si piste de curse de cai? Sunt astea domenii de investitii strategice? Cata nesimtire..liderii politici greci impreuna cu clientela lor aveau nevoie de vaci de muls bani.
E o nebunie, sa tii capitalul blocat in tot felul de imobile si insulite nelocuite (pt ca n-au apa potabila si unele nici macar o vegetatie demna de numele asta).
Statul grec e un exemplu perfect de acel amestec public nociv de incompetenta, birocratie, coruptie si pomeni electorale. Cum naiba sa inventezi 'pensia de fata batrana'?
3. In acest articol, responsabilitate grecilor e expediata in 2-3 propozitii, ca si cum nu ei au fost cei care au incasat salarii si pensii fara sa le pese de unde vin banii, ca si cum nu ei votau aceiasi corupti demagogi, ca si cum nu ei fraudau statul (doar 5% dintre greci plateau impozit, acum probabil chiar mai putini)..!
Aceeasi idee stangista prosteasca, a deresponsabilizarii colective, sunt multi, prosti, deci ei nu gandesc si pot sa distruga tara sau planeta ca tot nu sunt de vina, ci doar 'capitalizmu''!
4. Observ ca grecii in loc sa ia masuri rationale si cat mai rapid, sa sacrifice cat timp mai au ce sacrifica, o iau pe panta anarhiei, cu greve si demonstratii care produc pierderi si mai mari..
Grecia arde si grecul mai arunca si el niste cocktailuri Molotov pe ea!
Nu uita totusi ca PDL-ul a facut un an guvern cu PSD-ul, ba chiar au fost si foarte buni prieteni. Iar masurile anti criza au venit cam la un an dupa alegeri numai dupa ce au fost obligati de FMI. Nu uita sa-i treci pe lista de parveniti si pe Basescu, EBA, Pogea, Videanu, Udrea, Berceanu, Ritzi, baronii de Craiova etc.
Sau asta nu ai voie sa scrii....ca sua este de dreapta.
Democratii tai au castigat alegerile prin prostirea prostiilor cu o galeata si o promisiune desarta, democratii tai au facut parte din aproate toate guvernele postdecembriste si rezultatele au fost .... care au fost... Democratii tai sunt toti fost membrii PCR cu functii inalte... Guvernul Boc este norocul nostru, dar ce mm a facut Boc atat de breaz de pot sa il consider "norocul nostru"... In afara de a arunca "bani pe geam" tot ce a facut a constat in promisiuni-minciuni, demagogie ieftina si 0 rezultate in combaterea crizei nu a facut mai nimic... Numeste tu rezultatele si ce ar fi trebuit sa insemne pe noi... poate eu nu imi dau seama...
PS. A nu se intelege ca sunt simpatizat PSD+PNL, din contra... dar eu, inca incerc sa privesc obiectiv situatia tarii si nu imi vad sufletul pt un pumn de maruntis...
PS2. Sunt ferm convins ca nici aialalti nu ar face nimic mai breaz... ar fura, ar minti ar incerca sa ne duca cu zaharelu' ca deh ei sunt politicieni iar noi suntem PROSTI...
PS3. Cred ca grecii au inteles asta, iar revolta lor este impotriva clasei politice care timp de 10 ani i-a mintit ca "traiesc bine"... Apropo, nici un om, dar nici un om, care "munceste" ceva legal nu o sa isi puna vreodata problema de unde ii vin banii pe salariu...
Vezi tu, e usor sa vorbesti cand esti platit pt asta, dar e mai greu sa gandesti cand e vorba de bani...
Aceasta spune destul despre 'valoarea'comentariului tau...
Tu stii cat castiga un bancher american sau doar bati cu seninatate campii?
acel cal troain din legenda nu este o gluma. de unde si "fereste-te de darul grecului"...
Ce vremuri...
Ce ai scris tu este din istoria antica. Mi-am permis sa te completez. Din istoria contemporana ce poti spune?
O nota personala. Am fost de doua ori in Grecia, in Corfu si Creta. Frumoase insule, pacat ca sunt locuite de greci. In Corfu am luat teapa, in loc de hotel de 3 stele cum stiam din oferta agentiei de turism am stat intr-o pensiune de 2 margarete, pentru ca asta era hotelul de fapt. Fara receptie si personal permanent, cu autoservire la mic dejun si fara personal, adica la 6 dimineata o femeie dadea drumul la aparatele de cafea si apa fierbinte, aranja tavile cu niste mezeluri si gata. Asa dezinteres nu am mai vazut nicaieri. La banii pe care i-am dat (500 euro de persoana demipensiune) ma asteptam macar la prezenta umana cand iau masa, asa am avut impresia ca sunt oaspete nedorit in casa unei familii plecata la treaba de dimineata pana seara. Pensiunea avea si taverna unde puteam manca masa de seara inclusa in pret, dar pe langa meniu am consumat si "a la carte", am lasat bacsis 10% ca orice client respectuos prosteste cu efortul inexistent al chelnerului. Din a treia seara s-a rupt vraja: am fost serviti ostentativ abia dupa o ora, nefiind aglomeratie. Din momentul ala nu am mai consumat meniul platit, am mancat in alta parte. Trufie si orgoliu prostesc, atat au grecii.
Hotel excelent max 150 de dolari (exceptie ultrasezon cand si biletele de avion sunt prea scumpe. O saptamana pentru doua persoane , transport inclus te ajunge la maxim 2000 de euro.
Cumperi doua lap-top-uri care sunt cel putin de doua ori mai ieftine ca in Romania sau alte electronice, haine (o pereche de bluejeans wrangler 15-20 dolari) si ajungi la un pret mai redus.
Exact la fel am patit si eu! Furt si nesimtire pe fata! Servirea - un cosmar! Apa marii, atat era calda si prietenoasa...In rest, iti vand cu nesimtire la supra-pret cate o piatra. O piatra pur si simplu! Si noi, turistii...extaziaaati...Asta-i din Grecia!
Cu toate aceste geoburi, americanii sunt aproape la fel de inglodati in datorii precum grecii. Care e explicatia? Lenea popoarelor sau sistemul?
Ia vezi in statistici, cati americani sunt pe food stamp??
SUA la fel de inglodata in datorii? Vorbesti in necunostinta de cauza. Defaultul SUA e urmatorul: Congresul si CR pot interzice guvernului sa se mai imprumute. Retii nuanta? Congresul si CR - ambele americane. Nu UE, NATO, ASEAN samd. In al doilea rand, datoria SUA e aprox 75% din PIB-ul lor - a Greciei, cam 150%. Grecia, care foloseste Euro, sta la mana UE, nu-si poate devaloriza moneda pentru ca n-o are. SUA nu foloseste moneda proprie, poate jongla cum vrea. SUA are 2300 de miliarde investiti in strainatate - stii cat are Grecia? Stii cat e rata somajului in SUA vizavi de Grecia? Stii sa-mi spui vreo firma greceasca alta decat de import-export masline si portocale, asa cum poti enumera Boeing, Apple, Dell, Microsoft, Oracle, Ford, samd? Stii ca exporturile SUA sunt in crestere? Stii ca productivitatea muncii in SUA e in crestere?
Nu trebuie sa ai Boeing, etc. pentru a fi o tara libera si demna. Nu vad nimic rau in a cultiva masline si a te ocupa cu agricultura si turismul, ala e specificul tarii... Prin aderarea la zona euro Grecia si-a pierdut unul din mecanismele de control al economiei, adica politica monetara...
GDP USA este de aproape 15 trilioane (2010) cam cat datoria, asa ca lasa chestia cu 75% deoparte:
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States
Eu accentuez doar faptul ca nici Grecia nici SUA si nici Japonia nu trebuie criticate altfel, adica prin lentile diferite.
Mecanismul este acelasi, nu sunt grecii mai lenesi decat americanii, cu toate ca exista diferente de productivitate. Asta e doar un sablon fals. Americanii au industria si avantajele lor istorice. Problema e una sistemica si iti reamintesc ca actuala criza vine tocamai de pe wall street si nu din Grecia. Acest lucru a dat peste cap o gramada de tari, in special alea mai mici, precum Grecia, Irlanda, Islanda. N-or fi toti astia lenesi de la natura, nu?
In alta ordine de idei, daca majoritatea natiunilor au deficite, deci datorii, deci bani de dat, atunci care sunt baietii destepti care au de primit acesti bani?? Cum se face de natiuni intregi, mari si mici, cu Boeing si masline, cu Toyota si turisti au ajuns in aceasta situatie???
TOATA lumea munceste de dimineata pana seara inlclusiv confratii nostri din ro; peste jumatate dintre cunoscuti au 2 joburi; chiar si eu care in ultima parte lucram f bine mai faceam cate o noapte de doorman pe 100 $/shift cash;
nu exista legatura intre GR si USA; grecia din pacate traieste numai din evaziune si furt; f similar cu Ro;
pe de alta parte am vazut ca si US a ajuns o tara a tepelor pe vremea lui bush; va fi greu!
Grecia si grecii nu traiesc din furt. Politicienii greci se prea poate.
Bine ca ai recunoscut ca ceva s-aintamplat si acolo, peste ocean...
http://www.eu-referendum.org/romana/about_us/index.html
Apoi, ia nu mai jigniti popoarele. Poporul grec sau irlandez nu este cu nimic mai prejos decat ailalti... Si americanii au datorii de 15 trilioane. De ei de ce nu spuneti ca sunt lenesi ca si ei traiesc pe datorie, pe un munte de datorie... Elitele, conducatorii si nu popoarele sunt vinovate...
Acum , sunt vizate tari ca Irlanda, Portugalia sau Spania. Noi nu suntem inca, nu pentru ca suntem dezvoltati, ci pur si simplu ca suntem un popor ..supus. Si nu facem ceea ce ne este bine noua ( sa nu uitam ca ni s-a conditionat intrarea in UE de vanzarea petromului, de privatizarea pe nimic a celor mai profitabile dintre activitati) , sau ca ni s-a bagat pe gat Bechtel pentru autostrada Transilvania .. etc. ) ci ceea ce ni s-a impus ce sa facem. Daca si asta este democratie.. ce mai pot spune? Si acum suntem obligati sa privatizam alte sectoare strategice.. Doar ca , daca autoritatile romane de acum mai mormaie ceva, se mai opun, se mai fac ca uita , pdsr-ul a facut-o fara nici un fel de jena. Ca niste catelusi lingusitori.. Ca doar , cat timp interesele lor personale si de clica nu sunt afectate, ce mai conteaza ca nu mai avem institute de cercetare, industrie strategica, rezerve naturale.. si ca copiii buni, salvarea noastra de maine, pleaca in corpore..
Este trist, insa asa este organizata lumea. Ca in jungla. Cel puternic, domina, si mai scrie si istoria!
Dupa parerea mea, Europa ar trebui sa ajute Grecia, nu sa o marginalizeze. Fara Grecia, Europa nu ar mai fi fost ceea ce este acum
au agonisit prin munca. Problema e ca nimeni nu da fara sa ceara ceva in schimb asa ca acum A VENIT Scadenta. Cred ca marile interese europene vor ceda in final in fata Ratiunii si vor lasa Grecia sa se descurce cum o sti. Si daca renunta la moneda euro CE !
Nu doar grevistii din Atena s-au saturat sa-i dirijeze sistemul bancar. Criza se afla la apogeu. ¡Hojala!
nu este o conspiratie ci o slugarnicie
la fel si in romania
grecilor li s-a dat apa la moara si au fost obligati sa cumpere si sa investeasca in europa de est pentru ca apoi toate sa ajunga pe mina germanilor
nici un comentariu nu scrie:
-cei care au gresit au fost cei de la conducere, ei au infaptuit politica si ei sunt de vina si nu mai trebuie si mai conduca niciodata...
toti dau vina pe popor, ca si cum moldoveanu este de vina ca merge sa lucreze in grecia si cind se intoarce guvernele nu il iau in seama.
ce vina are taranul din vrancea daca avem incompetenti la bucuresti
Pai taranul din Vrancea ii voteaza pe USL nu ? Marian Oprisan este adulat ca un rege de cei de acolo .
E proverbul care spune: "unde nu e cap vai de picioare "
Demonstrantii par sa fie cit de poate de heterogeni in afirmatii si nu stiu ce vor si ce vor mai cere in continuare.
Parte sa fie un exercitiu al guvernului care vrea o masa amorfa de demonstrati fara scop si care isi va abandona scopul demnostratiei.
Acestia nu pot aduce nici un rezultat intrucit nu exista nici o miscare politica cu ei dar cel mult miscarea lor va fi deturnata si asumata de altcineva.