Ministrii de finante din zona euro au amanat o decizie finala privind deblocarea celor 12 miliarde de euro, transa din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), pana cand se vor introduce masuri suplimentare de austeritate, relateaza BBC.

Ministrii au declarat ca vor debloca transa in valoare de 12 miliarde de euro, pana la jumatatea lunii iulie, insa totul va depinde de parlamentul grec, care va trebui sa aprobe noi reduceri de cheltuieli, in valoare de 28 miliarde euro. De asemenea, ministrii si-au luat angajamentul de a pregati un al doilea pachet financiar de sprijin pentru Grecia, care sa mentina tara pe linia de plutire in urmatorii ani.

"Pentru a debloca urmatoarea transa, trebuie sa fim siguri ca parlamentul grec va da votul de incredere si de sprijin programului de austeritate. Decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat ministrul de finante belgian, Didier Reynders.

Ministrii Finatelor au invitat toate partidele politice din Grecia "sa sprijine obiectivele programului principal si masurile politice necesare, pentru a asigura o punere in aplicare riguroasa si rapida". "Avand in vedere lungimea, amploarea si natura reformelor necesare in Grecia, unitatea nationala este o conditie esentiala pentru succes" au declarat acestia.