Familia Ionescu si-a trimis baiatul la facultate. Absolvise cu chiu cu vai liceul si s-au gandit ca o diploma superioara nu i-ar strica. Si-au facut pentru asta si un fond de rezerva din care sa-l poata "tine" la studii; in fond, obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Ii trimiteau lunar bani, dar baiatul nu prea dadea pe la cursuri. Evident, la primele examene a picat cu brio. Parintii nu s-au impacientat. Ce student nu mai cade la examene? "Examinatorii au fost prea duri", si-au zis in barba domnul si doamna Ionescu si i-au mai trimis niste bani. Numai ca junele tot nu dadea pe la scoala. Anii treceau, iar tanarul repeta an de an pe banii parintilor.

La un moment dat, examinatorii s-au strans si le-au cerut finantatorilor sa nu ii mai dea bani tanarului pana cand acesta nu va face dovada reusitelor la examene. Spasit, tanarul a admis ca nu s-a omorat cu respectarea obligatiilor, dar ca va deveni un student model. Si a mai luat o transa de bani. Dupa alte cateva luni, promisiunile s-au dovedit a fi apa de ploaie. Examinatorii au sunat iar la finantatori iar acestia l-au chemat iar pe tanar la ordine. Deja se auzeau voci printre examinatori care cereau exmatricularea "fraudatorului". Junele Ionescu a inceput sa planga si sa jure ca nu se va mai abate o secunda de la recomandarile examinatorilor sai.

Urmatoarele luni insa nu au demonstrat nimic. Juniorul tot nu trecea pe la cursuri, iar de examene se ferea cat de mult se putea. Cei care pana acum ii dadusera bani, incepeau sa isi puna serios problema daca "experienta" merita continuata. L-au chemat pe junior la ordine si i-au dat un ultimatum. Ori se pune pe treaba, ori il renega.

  • Cat sa tot pompezi bani?

Cam asta e povestea Greciei, oarecum vulgarizata. In seara de duminica, Ministrii de Finante din tarile zonei euro au decis amanarea unei decizii finale privind achitarea transei de 12 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din imprumutul acordat Greciei, spunand ca intai Atena va trebui sa adopte masuri dure de austeritate, potrivit Reuters.

Ministrii de Finante din tarile zonei euro au insistat ca acordarea urmatoarei transe va depinde de adoptarea de catre Parlamentul Greciei a legislatiei privind reformele fiscale si vanzarea activelor de stat. "Pentru a plati urmatoarea transa, trebuie sa ne asiguram ca Parlamentul Greciei va aproba votul de incredere si va sprijini programul, astfel incat decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat si ministrul belgian de Finante, Didier Reynders.

Presa locala scrie de necesitatea acestor reforme fiscale dure, insa Opozitia incearca sa speculeze politic sentimentele anti-FMI ale grecilor fara a oferi solutii concrete de imbunatatire a situatiei fiscale puternic deteriorate.

Intr-un discurs tinut la Londra, Nouriel Roubini a estimat ca intr-un an sau doi, Grecia sau chiar Portugalia ar putea iesi din zona Euro, pentru ca nu poti trai "intr-o recesiune continua", spunea Roubini. Intre timp si alti oficiali europeni au pus pe tapet acelasi scenariu.

  • Ce variante de lucru exista?

Grecii au cateva scenarii la indemana:

1. Sa privatizeze mult si repede. Nu se va intampla. Nu au nici dorinta si nici "putirinta" necesara.

2. Sa isi restructureze datoria. Nimeni din UE nu va privi cu ochi buni asa ceva. Ar fi un precedent de care s-ar feri orice creantier.

3. Sa iasa din zona euro. Sa isi reia drahma, sa si-o devalorizeze si sa isi achite datoriile. Varianta dificil de aplicat si de dorit cel putin de catre Germania si Franta care ar pierde cel mai mult. Nu mai vorbesc despre efectul asupra competitivitatii.

4. Sa isi renegocieze principalul sau dobanda. Vezi varianta doi. Dificil de implementat si de acceptat.

5. Sa isi prelungeasca maturitatea imprumutului. Din 3-5 ani sa treaca la 5-10 ani. Problema de fond nu se rezolva insa. Greu de crezut insa in naivitatea celui care iti da bani imprumut si apoi e de acord cu o asemenea solutie.

6. Sa mizeze pe investitori surpriza, cum ar fi China. Chinezii au de aruncat cu bani, dar se uita care dintre investitii le-ar aduce randament mai bun. Grecia pare pe ultimele locuri.

7. Continuarea actualului program, de a sustine pana in panzele albe statul elen, doar pentru a da impresia unitatii in zona euro. Rad si curcile de un asemenea plan ne-acompaniat de masuri concrete de reforma.