Criza datoriilor suverane din zona euro reprezinta un pericol pentru redresarea economica, iar tarile din regiune trebuie sa faca mai mult pentru rezolvarea problemei si consolidarea fiscala, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) citat de Mediafax.

"Redresarea continua, dar criza datoriilor suverane din statele periferice ameninta sa depaseasca aceasta perspectiva favorabila, fiind multe de facut pentru a asigura o uniune monetara dinamica si solida", potrivit unui raport al FMI referitor la cele 17 state care folosesc moneda unica.

In raport se arata ca "un nucleu solid de state din zona euro se indeparteaza de periferia care se confrunta cu provocari majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate si sisteme bancare fragile".

Masurile strategice ferme din partea autoritatilor nationale reprezinta o preconditie, dar acestea trebuie sustinute de coeziunea reala a tuturor statelor din zona euro, considera FMI, care avertizeaza ca dileme dificile amplifica incertitudinile legate de viitor.

In lipsa unor masuri decisive in zona euro, tensiunile din piata financiara, concentrate in prezent pe economiile periferice, ar putea sa se extinda in centrul zonei euro si dincolo de regiune, potrivit raportului.

BCE ar trebui sa majoreze dobanzile

Totodata, FMI arata ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa majoreze treptat dobanzile pentru a tempera asteptarile privind inflatia, intrucat economia zonei euro isi revine.

"Avand in vedere estimarile privind recuperarea, ar trebui sa se treaca treptat la normalizarea dobanzilor. O astfel de masura ar limita asteptarile legate de inflatie", se arata in raport.

O crestere treptata a dobanzilor ar proteja statele de la periferia uniunii monetare.

"Abordarea precauta va ajuta la limitarea presiunii unor dobanzi mai mari care poate fi resimtita la periferia zonei euro. In acelasi timp, masurile neconventionale ar trebui sa ramana in vigoare pana la calmarea tensiunilor din piata financiara", noteaza specialistii Fondului.

BCE a majorat dobanda de politica monetara la 1,25% in aprilie, dupa ce a mentinut rata cheie la minimul record de 1% timp de doi ani in perioada crizei financiare.